Info

VIDEO: Pogledajte izjave četrdesetak zvaničnika iz cijelog Svijeta povodom 25 godina genocida u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brojni bivši i sadašnji državnici te predstavnici organizacija odali su danas počast žrtvama genocida u Srebrenici video obraćanjima na programu obilježavanja 25. godišnjice u Potočarima.

Među njima su: bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, princ od Walesa Charles, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, princ Kraljevine Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al-Saud, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, predsjednik Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius, visoki predstavnik Valentin Inzko, američki državni tajnik Michael Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Johnson, predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Između ostalog, obratili su se sadašnji i bivši državnici: Malezije Muhammed Mahatir, Kraljevine Belgije Philippe Goffin, Kraljevine Danske Jeppe Kofod, Češke Republike Tomáš Petříček, Republike Litvanije Linas Linkevičius, Bugarske Bojko Borisov, Kanade Justin Trudeau, Republike Italije Giuseppe Conte, Luksemburga Xavier Bettel, Malezije Muhyiddin Yassin, Kraljevine Nizozemske Mark Rutte, Kraljevine Norveške Erna Solberg, Islamske Republike Pakistan Imran Khan, Kraljevine Španije Pedro Sánchez, Kraljevine Švedske Stefan Löfven, Republike Albanije Ilir Meta, Republike Austrije Alexander van der Bellen, Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev, Republike Hrvatske Zoran Milanović, Republike Finske Sauli Niinistö, Irana Hassan Rouhani, Crne Gore Milo Đukanović, Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Republike Slovačke Zuzana Čaputová, Republike Slovenije Borut Pahor i Švicarske Simonetta Sommaruga.

Moglo se pogledati i obraćanje predsjednika Organizacijskog odbora i aktuelnog zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munire Subašić.

Među govornicima bili su i predstavnici institucija Evropske unije i Ujedinjenih nacija Marija Pejčinović Burić (Vijeće Europe), Thomas Greminger (OSCE), David-Maria Sassoli (Evropski parlament), Charles Michel (Europsko vijeće), Ursula von der Leyen (Europska komisija) te Antonio Guterres (Ujedinjeni narodi). Odavanje počasti žrtvama genocida svojim govorom zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Obraćanja zvaničnika u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari je završeno. Počeo je vjerski dio programa – dženaza i ukop žrtava genocida.

12:15- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na današnjem obilježavanju 25. godina od genocida u Srebrenici, naglasio je kako je jasno da je genocid u Srebrenici bio planiran i sistematski izvršen zločin kojeg su počinili Karadžićevi i Mladićevi odredi smrti, Vojska i Policija Republike Srpske, potpomognutim jedinicama iz Srbije.

Džaferović je ponovo poslao poruku da “pomirenja ne može biti dok se genocid negira” te da međunarodna zajednica ima mandat i mogućnost da zabrani negiranje genocida, jer je se to i ne tiče same Srebrenice već je civilizacijsko pitanje.

– Umjesto priznanja, iskrenog izvinjenja i osude, ideologija koja je osmilila i realizirala genocid, a koja je itekako živa i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, danas napada istinu minimizirajući i negirajući genocid. Nauka kaže da je to posljednja faza genocida.

MAJKA SREBRENICE

Subašić poručila zločincima: Uvijek će biti neko ko će vas progoniti

To nije samo uvreda porodicama žrtava, nego je mnogo više od toga. Negatori genocida, ustvari, najviše govore o sebi samima i šalju nam jasnu poruku da nisu odustali.

Zbog toga im se i mi, i cijeli svijet moramo odlučno suprostaviti. Za greške i neodlučnost nema prostora.

Krajnje je vrijeme da nam se pomogne i da međunarodna zajednica, koja za to ima mandat, odmah nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

Pitanje zabrane negiranja genocida je civilizacijsko pitanje i ne tiče se samo Srebrenice, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, već cijelog svijeta. To je univerazlno pitanje borbe dobra i zla – kazao je, između ostalog, Džaferović.

12:12 – Predsjednik Rublike Slovenije Borut Pahor u video obraćanju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici poručio je da prošlost ne možemo promijeniti ali možemo promijeniti budućnost.

– Za budućnost Bosne i Hercegovine je ključna istina, a ne poricanje, poštovanje, a ne mržnja, dijalog, a ne svađanje. Nužni su oprost i poštovanje različitosti. Pomirenje nije akt prošlosti, to je zalog suživota i prijateljstva koji izlazi iz zajedničkog bola – istakao je.

Pahor je kazao da to ne znači zaboraviti sve loše što je bilo napravljeno, već da su empatija i želja za suživotom, prijateljstvom i mirom jači od tmurne prošlosti.

– Za mirnu evropsku budućnost Bosne i Hercegovine potrebna je hrabrost. Hrabrost je jedina koja može, uprkos strašne boli koja prati sjećanje na žrtve genocida, dovesti do oprosta, do pomirenja, do dijaloga i saradnje te sa malim a čvrstim koracima do ponovnog međusobnog povjerenja – naveo je Pahor uz poruku “Sretno Bosno i Hercegovino”.

12:10 – Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u svom današnjem obraćanju povodom 15. godina od genocida u Srebrenici poslao je snažnu poruku svijetu, da Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija.

– Mržnja je prije 25 godina dovela do neopisivog užasa. Obraćam vam se danas kako bih iz Francuske poslao poruku solidarnosti. Francuske koja pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila prije 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su uslijedili, ovdje, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni – rekao je Macron.

Dodao je kako sa dubokim emocijama pozdravlja i preživjele genocida i njihove porodice.

– Izražavam im iskreno saučešće. Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i da obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i da odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju nas tjera da tražimo istinu i pravdu. To je neophodno za mirni suživot različitih zajednica. Dvadeset pet godina nakon ovih tragičnih događaja, još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana. Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za poricanje istorije ili revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemlji i regionu koji su izrazili želju da se pridruže Evropskoj uniji i time pridržavaju vrijednostima EU – poručio je Macron.

12:00 – Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik republike Turske:

– Danas smo zajedno da se prisjetimo žrtava genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramotnijih stranica u historiji, i da podijelimo žalost naše bošnjačke braće – rekao je, između ostalog.

11.56 – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslao je poruku porodicama žrtava genocida, građanima Bosne i Hercegovine i prisutnim gostima na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja. Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti.

Sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatram pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza. Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde – rekao je, između ostalog, Đukanović.

11:50 – Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, u obraćanju na obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice poručila je da je zakon o zabrani negiranja genocida prevencija da se ne desi novi genocid i rat koji bi pokosio Evropu i cijeli svijet.

– Želim prvo da uputim poruku zločincima: ‘Mi ćemo vas proganjati i nikada nećemo posustati i uvijek će biti neko ko će vas progoniti. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite, ne postoji mjesto gdje vas nećemo pronaći i progoniti – poručila je Subašić.

MAJKA SREBRENICE

Subašić poručila zločincima: Uvijek će biti neko ko će vas progoniti

11:45 – Premijer Velike Britanije Boris Johnson u svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godina od srebreničkog genocida je poručio kako se ova zločin ne smije zaboraviti i da je dužnost prema žrtvama da se genocid u Srebrenici pamti.

– Veliki broj porodica još uvijek ne zna šta se desilo njihovim najmilijim. Veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za počinjeno. A postoje i oni koji bi radije zaboravili i negirali grozotu onoga što se desilo. Ne smijemo dozvoliti da se to desi. Dužnost nam je prema žrtvama i budućim generacijama da pamtimo Srebrenicu i da osiguramo da se nikada ne ponovi.

11:35 – Kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo je, u video poruci u povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, da su dešavanja iz jula 1995. godine tamni period historije koji se ne smije zaboraviti.

– Dok obilježavamo 25. godišnjicu te tragedije zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i smrtno stradali. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijima. Odajemo poštovanje preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima, dalje se bore za istinu i pravdu – kazao je Trudeau.

11.23 – Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povodom poručila je danas u svom obraćanju da je Srebrenica i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti.

– – Za neke rane su potrebne decenije da zacijele, neke majke nikada nisu pronašle smiraj za svoju djecu, preživjeli se i dalje bude tokom noći, neke se porodice nikada nisu vratile u svoje domove. Srcem sam uz vas. Teško je i pojmiti razmjere ove ogromne tragedije, danas oplakujemo i sjećamo se, uz vas smo u žalosti, sjećamo se grešaka i tražimo pravdu dok radimo na pomirenju – rekla je Leyen.

11:00 – Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček obratio se danas video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Čast mi je što vam se danas obraćam, jer duboko poštujem ovaj događaj. Prije dvadeset pet godina, u i oko Srebrenice je počinjen genocid. To se desilo tek generaciju ranije, u našoj Evropi… Teško je zamisliti danas. Ali, teško je bilo zamisliti i tada, a desilo se! Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. Mi, kao ljudski rod to ne smijemo zaboraviti”, kazao je Petříček.

Kako je kazao, Srebrenica ostaje velika trauma građanima Bosne i Hercegovine.

– Mislim da se uvijek isplati tražiti odgovore na pitanje kako je zaista prebroditi. U Drugom svjetskom ratu Čehoslovačka je ispaštala u rukama njemačkih nacista i njihovih pomagača. Jevreji i drugi narodi, pa i slučajno odabrano lokalno stanovništvo su bili predmetom istrebljenja. Mi smo to u značajnoj mjeri prebrodili. Njemačka je priznala zločine nacista i jasno osudila ovaj svoj dio historije. To je oživilo češko-njemačke odnose i dovelo do njihovog procvata. Isto se može desiti i u BiH. Genocid u Srebrenici, dokazan detaljnim sudskim procesima, se ne smije na koji način opravdavati. Prepoznavanje činjenica, pokajanje i sjećanje – ja vjerujem da je to jedini pravi smjer. Ovo vrijedi za sve strane i sve aktere koji su počinili zločine bilo kada u ratu. Nije samo Srebrenica u pitanju. Da budem jasan: ovdje nema mjesta politikanstvu. Poigravanje sa tragedijama u svrhu dobijanja političkih poena, glorifikacija ratnih zločinaca ili pokušaji da se promijeni historija će samo eskalirati tenzije i konflikt – naveo je.

Misli da je potrebno upravo suprotno – depolitizirani historijski pregled prošlosti, prepoznavanje svih pritužbi i zajednička predanost boljoj budućnosti.

– Ovo traži iskren napor i hrabre korake političara na svim stranama, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i izvan njenih granica. Učinite da se to desi, jer najveća mi je želja da pozdravim pomirenu, mirnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu kao članicu Evropske unije u što skorije vrijeme – kazao je ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček.

10:45 – Mike Pompeo, američki državni sekretar: “Od tog strašnog dana, stasala je generacija. Oni među nama koji se sjećaju šta se dogodilo prije četvrt stoljeća moraju za ovu generaciju graditi mirniju i prosperitetniju budućnost u demokratiji. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode – bez obzira na rasu ili religiju – i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima, utemeljenim na pravima pojedinca. Učinimo da ta budućnost, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija. Danas, Sjedinjene Države nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Bog vas blagoslovio”.

10:31 – Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton uputio je snažnu poruku povodom 25. godišnice genocida u Srebrenici.

– Širom svijeta, konflikti bazirani na etničkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti nastavljaju da donose neizdrživu patnju i gubitke porodicama, urušavanje društvima i ekonomijama i srceprajuće, srceparajuće brojke izbjeglica. Isuviše puno ljudi na Zemlji danas može se lično poistovjetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. 25 godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta. Čak i kada ste ispoštovali teške političke kompromise Dejtonskog sporazuma i najvažnije – sačuvali ste mir. Važnije je sada nego ikada da se sjetimo da u Bosni i širom svijeta istinska demokratija zahtijeva istinsku posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava i otkrivanje teške istine o prošlosti kako biste bili slobodni graditi drugačiju budućnost.

Nadam se da će u sljedećih 25 godina, svi građani Bosne i svi mi širom svijeta koji vam žele dobro, sjetiti žrtava 11. jula i raditi još više nego što već jeste da se održi i jača mir, da se prošire ekonomske prilike, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Radeći to bi se napravila adekvatna posveta onima kojih se sjećamo danas i napravit će primjer idućoj generaciji i cijelom svijetu – da konflikti iz prošlosti ne moraju zasjeniti obećanu budućnost. To je pravi dar koji možete dati u čast onih koji su platili najveću cijenu. Hvala vam – naveo je bivši američki predsjednik.

10:25 – Charles, Prince od Walesa, Ujedinjeno Kraljvstvo: “Grozni događaji 1995. godine, od strane međunarodnih sudova potvrđeni kao genocid, su strašna mrlja na našoj kolektivnoj svijesti”.

10:20 – Na komemoraciji su se obratili i Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.

OBRAĆANJE ZVANIČNIKA

Brammertz: Tolerisanjem negiranja genocida opet izdajemo žrtve; Agius: Revizionisti žele zakopati istinu

– Školski udžbenici u Bosni i drugdje u regionu ne govore istinu o genocidu. Političke vođe – naročito u Republici Srpskoj i Srbiji – nastavljaju da negiraju genocid. Oni ekstremniji nazivaju ga prevarom ili mitom, dok oni koji pokušavaju održati određeni privid sofisticiranosti vode polemiku o pravnim konceptima kao kvazistručnjaci. Tome se mora stati na kraj. Međunarodna zajednica se već predugo nada da će ovaj problem jednostavno nestati. Neće. Daljim tolerisanjem negiranja genocida, u bilo kom obliku, iznevjeravamo žrtve Srebrenice još jednom, kao što smo to učinili prije dvadeset pet godina. Svi mi moramo provoditi politiku nulte tolerancije kada je riječ o negiranju genocida, baš kao što to činimo s rasizmom i drugim oblicima diskriminacije. A vapaji žrtava za zakonima kojima se suzbija negiranje genocida zaslužuju mnogo više razmatranja i podrške. Stoga, u zaključku, obilježimo ovu 25. godišnjicu genocida u Srebrenici ne samo riječima, nego djelom. To bi bila uistinu primjerena počast žrtvama i preživjelima, i sjećanje na Srebrenicu. Hvala vam što ste mi dopustili da vam se danas pridružim – zaključio je Brammertz.

9:50 – Danas je 11. juli, dan kada obilježavamo 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a Srebrenica”. Danas smo ovdje jer nam naša kultura sjećanja nalaže da ne zaboravimo i podsjećamo da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Poručio je da “smo danas ovdje zbog njih, zbog nas”.

– Zbog naše djece da znaju i da se čuje o genocidu u Podrinju. Da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikad ne zaboravi. Danas će napokon smiraj naći devet žrtava genocida, danas će se oni pridružiti do sada ukopanoj 6.643 žrtvi ubijenoj u julu 1995. godine. Tu smo danas sa svima vama zajedno da sjedočimo i samo istinu govorimo. Srebrenica je danas mrlja u historiji svjetske organizacije Ujedinjenih nacija. Srebrenica je mrlja svih savjesti moćnika tog vremena. Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine. Srebrenica smo svi mi koji danas stojimo na strani istine i na pravoj strani historije – pojasnio je Fejzić.

Kako je kazao, za njih koji žive u Srebrenici, svaki dan je 11. juli.

– Svaki dan se borimo za istinu, borimo se i onda kada negiraju genocid – rekao je Fejzić.

9:35 – Počela je komemoracija u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

(foto mozaik ilustracija na osnovu LIVE programa BHRT by A.Dž. U prirodnoj veličini 13 MB preuzeti sa linka https://we.tl/t-lBzfRVfgzS)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno