Hutbu reisa Kavazovića prenosimo u cijelosti:

– Hvaljen neka je Allah. S Njegovim imenom počinjemo svaku besjedu i govor, sve dobre postupke i poslove naše. On je Gospodar svega: znanog i neznanog, vidljivog i nevidljivog.

Neka je blagoslovljen poslanik Muhammed, a.s., plemeniti i iskreni posljednji vjerovjesnik među ljudima, njegova porodica i njegovi sljedbenici u svim vremenima!

Zamolimo Uzvišenog Allaha u ovom odabranom danu, u danu našega zajedništva:

– za ljubav i blagoslov u našim porodicama,

– za ljubav i slogu u našim džematima i našoj zajednici,

– za ljubav i poštovanje među različitim narodima, koji su braća i sestre, rođeni od jedne majke i jednog oca.

Dragi vjernici, poštovani džematlije!

Svakom zorom Allah najavljuje Svojim stvorenjima novi dan i novu nafaku, a svakom večeri nas vodi na počinak i odmara za novi dan. Ovaj ciklus se ponavlja iz dana u dan, od kako je Bog stvorio nebesa i Zemlju.

Mi vjerujemo u jednog Boga, Gospodara svjetova. Vjerujemo da nema snage i moći do u Allaha. On je stvorio ovaj divni svijet iz Svoje dobrote i milosti.

Allah o Sebi kaže da je “Gospodar nebesa i Zemlje i onoga što je između njih, ako čvrsto vjerujete; drugog boga osim Njega nema; On život i smrt daje. – Gospodara vašeg i Gospodara vaših predaka drevnih!” (Ad-Duhan, 7-8.)

Kod onih koji budu vjerovali u Njega i molili Ga Njegovim lijepim imenima, dobra djela činili, a od ružnih odvraćali, i ljudima lijepe riječi govorili, vjera će rasti, duše na ovom svijetu biti zadovoljne (i On s njima zadovoljan), a njihovo bratstvo i međusobno povjerenje u zajednici iz dana u dan biti jače i snažnije.