Naše

VIDEO: Pogledajte 360* šetnju Zenicom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu 584. rođendana i 75. godina od oslobođenja grada Zenice od fašizma, naš sugrađanin i turistički vodič Afan Abazović realizirao je turističku turu “Socijalistička arhitektura Zenice”. To je naš poklon gradu, sugrađanima i ostalim zainteresovanima, četvrti put zaredom, od turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića.

Dvije dosadašnje ture su imale opći karakter, a jedna je bila tematska, nazvana “Zaboravljeni Jeruzalem”. U njoj su turisti imali priliku upoznati bogatstvo multikulturalnosti grada kroz četiri bogomolje najveće svjetske religije. Ovaj put, tema ture je bila socijalistička arhitektura Zenice, grada koji je svoj današnji oblik dobio u periodu između kraja Drugog svjetskog rata (1945.) i početka agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.), a ponajviše radi Generalnog urbanističkog plana iz 1955. godine, autora velikog prof. dr Juraja Neidharta.

Tura je simbolično izvedena na Dan oslobođenja grada Zenice od fašizma, u nedjelju, 12. aprila 2020. godine, sa početkom u 17:00. Zbog pandemije virusa Corona COVID-19, Afan nije mogao realizovati klasičnu šetnju sa grupom. Stoga je tura realizovati na jedan veoma neobičan način, a poštujući trenutne privremene propise o zabrani okupljanja na jednom mjestu. Zato su zainteresovani imali priliku, da, po prvi put, prijenosom uživo na Facebooku, u udobnosti svojih domova, pratili ovu turu.

Pogledajte iz tri dijela ovu šetnju – tokom gledanja dodirom i “pomjeranjem” prstom po ekranu možete da se “krećete” u 360 stepeni :

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno