Zenica

VIDEO: Početkom februara nova prilika za prodaju Internacionala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je prije gotovo 6 godina propao prvi pokušaj prodaje hotela Internacional, nova prilika za prodaju najvećeg objekta u vlasništvu Željezare u stečaju slijedi početkom februara. Iznos od preko 9 miliona za oko 200 bivših i sadašnjih radnika, od kojih je veći broj invalida rada, značio bi uvezivanje staža i priliku za odlazak u penziju. No, prije svega mora doći do prodaje.

Nakon zastoja zbog neuspjelog pokušaja prodaje iz 2018. godine, ponovno je aktiviran proces prodaje najvrednijeg objekta u vlasništvu Željezare u stečaju, Hotela Internacional za naredni mjesec.

“Procijenjena vrijednost i početna cijena 9.180.000 rezultat je odluka Skupštine povjerilaca i odluke Odbora povjerilaca, a što se tiče nekakvih očekivanja – s obzirom na lokaciju i značaj samog hotela za ovaj grad, očekujem da postoji zainteresovano lice i da će biti prijavljeno”, kazao je Jasmin Hadžirašidović, stečajni upravnik u Željezari Zenica.

Za 65 radnika, koji rade na održavanju objekata u vlasništvu Željezare u stečaju, te njih oko 90, koliko se nalazi na birou rada, prodaja bi značila konačno uvezivanje staža do 2018. godine.

“Glavni i osnovni zahtjev Sindikata će biti kao i do sada – da se u što većoj mjeri namire potraživanja radnika, odnosno potraživanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO, kako bi se ljudima uvezao staž i ostvarili pravo na penziju. U prosjeku je to nekih 30-35 hiljada maraka po radniku potraživanja kako bi se uvezao kompletan staž. Ako se to pomnoži sa 200 ljudi, to je 6-7 miliona maraka”, istakao je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Zahvaljujući zahtjevima sindikata i programima subvencioniranja uvezivanja staža od Vlade FBiH, za više od 300 radnika do sada je uvezan staž. No, na evidencijama Službe za zapošljavanje najveći broj je invalida rada čiji spas je uvezivanje staža prodajom imovine.

“Ali su ti ljudi ostali sada po biroima, neće ih niko, oni su sad praktično socijalni slucajevi. Nece ih ni socijalno jer oni kažu – vi ste radili, vi ste postali invalidi u firmi, firma je dužna da se brine o vama, firme nema, firma se oglušila, oglušila se Vlada Federacije i državne insitucije i ostali su na vjetrometini”, objašnjava Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica.

Stečajna masa zeničke željezare raspolaže brojnim nekretninama i zemljištem. Naredna licitacija planirana je za izletište Bistričak koje nosi veliku vrijednost i u interesu je svih povjerilaca da se unovči prije nego što ga zub vremena još više nagrize.

videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno