Zenica

VIDEO: Počelo utopljavanje škola u ZDK, za zeničke škole šest miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktori 28 osnovnih i srednjih škola, te Univerziteta u Zenici, potpisali su Sporazum o razumijevanju s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja za projekat “Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini” za teritoriju Federacije. Višemilionski projekat realizuje se u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, a finansira iz namjenskog kredita Svjetske banke.

Zenička osnovna škola „Mak Dizdar“, koja je izgrađena davne 1929. godine, do početka naredne školske godine poprimit će potpuno novi izgled. Nakon uspješno okončanih administrativno-projektnih priprema, uskoro počinju građevinski radovi na utopljavanju i zamjeni stare, davno dotrajale i za učenike i nastavnike opasne stolarije.

AMELA NUMANOVIĆ, direktor OŠ “Mak Dizdar”, Zenica

“Očekujemo izmjenu stolarije na velikoj i maloj školi, očekujemo fasadu da nam urade, zatim vezano za grijanje, za osvjetljenje. Sve će to doprinjeti jednoj novoj okolini u kojoj će učenici imati mnogo bolje uslove za rad”.

Ova škola, zejedno sa još 27 objekata osnovnih i srednjih škola, te objekti Metalurško-tehnološkog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, dio je projekta energetske učinkovitosti čija implementacija je nastavljena na području Zeničko-dobojskog kantona.

AMELA MUJAKOVIĆ, direktor JU “Mješovita srednja škola”, Zenica

“Cilj je smanjenje troškova energetske potrošnje kao i poboljšanje konfora u zatvorenim prostorijama škole . Izuzetno nam je važan ovaj za nas strateški”.

Projekat energetske učinkovitosti školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu implementira kantonalno Ministarstvo obrazovanja u partnerstvu sa Federalnim Ministarstvom prostornog uređenja. Namjenska sredstva u iznosu 11 miliona maraka za adaptaciju i utopljavanje školskih objekata obezbijeđena su iz kredita Svjetske banke. Procjene su, ističu u ministarstvu, da će ostvarenim uštedama na energentima, uz vraćanje kredita, obezbijediti dodatna sredstva za ulaganje u obrazovni sistem.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar obrazovanja ZDK

“Strateško opredjeljenje , ne samo Ministarstva obrazovanja, nego i Vlade ZDK je intenziviranje ulaganja u školske objekte. I ne samo u školske objekte, nego u kompletan obrazovni sistem na području ZDK”.

Radovi na svih 28 objekata bit će okončani u naredne dvije godine. Uz značajno poboljšanje uvjeta odvijanja nastave u školama i na Univerzitetu u Zenici, u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja naglašavaju da će na ovaj način značajno doprinijeti i smanjenju zagađenja koje predstavlja veliki problem u Zeničko-dobojskom kantonu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno