Politika

VIDEO: Pivić za Rezime- Hitno mijenjati Ustav, intervencionizam je anarhija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Nezir Pivić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kaže da su zastupnici za današnju vanrednu sjednicu Zastupničkog doma FBiH poziv dobili jučer.

“U roku od 24 sata sjednica je sazvana. Materijali koji su stigli su vrlo konfuzni jer se u pozivu za sjednicu navodi da je riječ o informaciji, a u materijalima se šalje odluka o imenovanju Vlade od strane predsjednice Vlade Lidije Bradara, koja je neustavna. Ja sam na početku sjednicu tražio da se takva tačka skine sa dnevnog reda jer je suprotna Poslovniku. Međutim oni su pravdali time da je istekao rok od šest mjeseci i da su dostavili odluku. Smatram da nije sporno raspravljati o informacijama, ali mi nismo dobili informaciju. Odluka o imenovanju Vlade FBiH od strane Lidije Bradara, bez saglasnosti dva potpredsjednika je aposlutno neustavno.”

Pojašnjava da sjednica koja se održava danas nema nikakav pravni značaj.

“Materijali koji su poslani za samu sjednicu također nemaju nikakav pravni značaj. Šta se želi postiči ovom sjednicom, da se demonstrira nekakva parlamentarna većina, da s ešalje nekakva poruka, da s epriziva visoki predstavnik da donese izmjene Ustava, Izbornog zakona ili čega već, ne znam šta je u konačnici cilj. Ali sazvati sjednicu na tako neozbiljan način je nešto što stvara konfuziju u javnosti. Stvar je vrlo jednostavna. Mi živimo jedan politički sistem u Federaciji koji je takav kakav jeste. Ja se ne slažem s njim, čak je i SDA predlagala da se naprave izmjene Ustava kojima će biti jednostavnije formiranje vlasti. Ali Osmorka mora ubijediti HDZ da pristane na takvo nešto. Ili u konačnici mi u Zastupničkom domu imamo većinu i bez HDZ-a, pa d ausvojimo takve izmjene Ustava. S jedne strane imamo jasan Ustav i ustavne odredbe, a sa druge imamo nekakve želje određene Osmorke, političare koji žele da budu na vlasti.”

Pivić ističe da blokade od strane Refika Lende ne postoje.

“Gospodin Lendo je od samog starta isključen iz procesa imenovanja Vlade FBiH. Zaboravljamo činjenicu da imenovanje Vlade Federacije vrše predsjednik i potpredsjednici, a Parlament samo potvrđuje. On čak ne može zamijeniti niti jednog ministra. Obaveza je na predsjedniku Federacije veća u odnosu na potpredsjednike.”

Kratkoročno rješenje apsolutno neprihvatljivo

Podsjeća da je SDP do sada bio dva puta na čelu Vlade Federacije.

“Oba ta mandata obilježena su na način da su imali katastrofalne posljedice. Tada je upravo odlukama visokog predstavnika i njegovom intervencijom uspostavljena Vlada Federacije. Sad po treći put hoće da bude na isti način. SDP nikada nije voljom naroda, odnosno našim ustavnim sistemom došao u poziciju da vodi Vladu Federaciju. I to je zaista po meni jako porazno.”

Smatra da smo sada u slijepoj ulici.

“Ali u tu slijepu ulicu je Osmorku odveo Dragan Čović koji želi da pokaže da je Vlada Federacije nefunkcionalna, da ovaj sistem ne može da funkcioniše. Pravi uvertiru i priču za njegov treći entitet, odnosno za izmjene Izbornog zakona koje će dovesti do toga.”

O prijedlogu DF-a za izmjene Ustava FBiH kaže: “To je bila inicijativa da se raspravlja o izmjenama Ustava, ali nije dobila podršku većine u Parlamentu. Istu takvu odluku su odbili predstavnici Osmorke.”

Naglašava da je sve drugo, osim donošenja odluka u institucijama države, anarhija.

“Sve drugo je bezvlašće i sve drugo nas može odvesti u pravcu da imamo katastrofalne posljedice. Ne smijemo ovakvim stvarima, ovakvim scenama, pokušajima da se ide nekim krivim putem dovesti Federaciju ili generalno BiH u poziciju da ona više nije interesantna za ulaganja. Ne smijemo doći u poziciju da se razmišlja o tome da se odluke donose van institucija.”

Pivić smatra da bi nova intervencija Christiana Schmidta bila katastrofalna po pravni i politički sistem BiH.

“Svi moramo da radimo svoj posao. Ako se postoji način da se formira vlast onda moramo pronalaziti rješenje izmjena Ustava i zakona. Prema mom mišljenju, suštinski ako hoćemo riješiti problem i ako hoćemo da imamo ozibljno rješenje, trebamo sjesti da napravimo hitne izmjene Ustava i zakona. Visoki predstavnik je u izbornoj noći napravio jednu veliku grešku. Niko ne želi da živi u državni u kojoj će se nametati rješenja, a da prethodno imamo izbore.”

Naglašava da je kratkoročno rješenje apsolutno neprihvatljivo.

federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno