Kultura

VIDEO: Pijanist Bartolomej Stanković gostovao u Osnovnoj muzičkoj školi Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih dana u organizaciji Osnovne muzičke škole Zenica i Udruženja “Dječija nota” održan je trodnevni seminar na kojem je gost predavač bio bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković. Osnovna muzička škola u Zenici ove godine obilježava 75 godina postojanja i rada i najstarija je muzička škola u BiH.

Rad s djecom predstavlja osnovu muzičke pedagogije, a osim redovnih časova, seminari i radionice dodatno utječu na kvalitet rada. Čuveni bh. pijanist Bartolomej Stanković ima poseban pristup u radu s djecom.

“Njegovi seminari su zaista posebni i on na kraju napravi koncert koji animira učenike profesora za daljnji bogatiji rad i daje im motivacije da i dalje pohađaju seminare i naravno da upisuju muzičku školu, što je jako bitno”, kazala je Belma Šarić, pomoćnica direktora JU Osnovna muzička škola Zenica.

Ajna Imamović učenica je trećeg razreda Osnovne muzičke škole Zenica: “Muzika je veliki dio mog života, svakodnevno je slušam, svako novo iskustvo kada slušam muziku utječe nekako na mene”.

Osnovnu muzičku školu u Zenici trenutno pohađa 466 učenika. Broj učenika je sve manji zbog odlaska kompletnih porodica. Israživanja su pokazala da djeca koja pohađaju muzičku školu kasnije mnogo uspješnije savladavaju sve druge životne prepreke i lakše uče, bez obzira na to čime se odluče bavite. Također, imaju analitičko slušanje muzike i znaju razlikovati tonove, harmoniju i ritam.

“Evo – jedan medicinski fenomen. Što se tiče pijanista i svih onih muzičara koji jako puno rade s prstima, nema ni jedan s Alzhajmerom na birou. Znači, niko nema – zato što ta kretnja prstiju također utječe na rad mozga. Također, čitanje i istraživanje notnog sistema u kombinaciji sa pokretanjem tipki, sa pokretanjem pedala – zaista jako puno upošljava mozak”, ističe Stanković, pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Istočno Sarajevo.

Shvatajući vrijednost dodatnog obrazovanja, učenica šestog razreda Emina Fetahović nedavno je boravila u Splitu na zimskoj akademiji, Festivalu Piano loop, gdje je imala priliku učiti od grupe umjetnika svjetske klase: “Nekako je drugačije nego svaki dan u školi, jer je, ipak, posebna pažnja data svim kompozicijama”.

“Ovo je ogromno iskustvo da kod nekog drugog profesora imaju čas, da im on može proširiti još i znanje i vidike ili im dodatno pomoći u načinima na koji mogu da vježbaju tu svoju kompoziciju, kako da se pripremaju za nastup, kako da slušaju to djelo”, objašnjava Ivana Mandić, profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi Zenica.

Kroz muzički performans, profesor Bartolomej Stanković u ulozi Bachovog sina približio je učenicima crtice iz života čuvenog kompozitora Johanna Sebastiana Bacha.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno