Kultura

VIDEO: Omladinski hor Zenica u petak premijerno izvodi mjuzikl ‘Duša Sarajeva’

Premijera mjuzikla “Duša Sarajeva” u izvođenju Omladinskog hora Zenica najavljena je za petak, 13. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP). BNP je i partner u tom projektu, u kojem će solisti biti članovi tog hora Merima Mustafić i Ajdin Huskić, a kao gosti će nastupiti i hor Univerziteta Zenica te glumica BNP-a Sabina Kulenović.

– Na inicijativu članova našeg hora htjeli smo ovim mjuziklom da prikažemo smrt mladih ljudi u proteklom ratu u Sarajevu. Asocijacija je, naravno, na smrt dvoje poznatih mladih ljudi, Boška i Admire, ali to je samo asocijacija. Ovo je ipak univerzlana tema, jer niko nije zapisao koliko je takvih mladih parova poginulo u BiH – kazao je na današnjoj pres-konferenciji dirigent i osnovač zeničkog hora Milenko Karović.

On je napomenuo da je, nakon mjuzikla “Hanka”, “Duša Sarajeva” drugi takav projekt u zadnje dvije godine koji su zajednički realizirali s BNP-om.  Direktor BNP-a Hazim Begagić podvukao je da svih 27 godina, koliko postoji Omladinski gradski hor Zenica, intenzivno sarađuje s BNP-om.

– Ta je saradnja i prirodna. Svih tih godina nijedna njihova priredba ili koncert, da li bili realizirani u saradnji s BNP-om ili ne, nije raelizirana izvan prostora BNP-a Zenica. Veseli nas da Omladinski hor u muzici čini ono što naša Dječija, omladinska i lutkarska scena čini u oblasti dramske umjetnosti – istakao je direktor Begagić. Sretni su, kaže, što su u skladu s mogućnostima dali doprinos u realizaciji novog projekta Omaldinskog hora.

– Izazov je bio poistovijetiti se s ratnim dešavanjima u Sarajevu. Uz pomoć Sabine Kulenović, mislim da smo te scenske momente i karakterne crte uspjeli prenijeti. Bilo je jako interesantno raditi scenske pokrete i same emocije koje trebaju da se dešavaju na sceni, a koje će publika, sigurna sam, vidjeti – navela je solistica Mustafić. Zenički plesač i koreograf Semir Šerić-Šera, koji je uradio koreografiju za mjuzikl, istakao je da dugo nije imao teži i kompleksniji projekt.

– U isto vrijeme nisam nikada imao ni draži zadatak, jer ovo je prvi put da se ova priča, koja je opštepoznata, izvede na bilo kojoj sceni – napomenuo je on.

PRESS: Omladinski hor Zenica – najava za Mjuzikl "Duša Sarajeva"

Gepostet von Zenicablog am Dienstag, 10. Dezember 2019

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem