Info

VIDEO: Održana sjednica Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj 146. sjednici, usvojila je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. ZZO je prošle godine ostvario prihod od 201 milion KM, dok su rashodi iznosili 196 miliona.

-Ostvarili smo razliku prihoda nad rashodima od 4 miliona KM, s tim da smo pred kraj godine zdravstvenim ustanovama rebalansom podijelili dodatna 3 miliona KM, predvidjeli sredstva za povećanje plata zdravstvenih radnika za oko 10 posto, gdje je izdvojeno 5,5 miliona, izdvojili dodatnih milion maraka za povećanje usluga ortopedskih pomagala te izdvojili dodatna sredstva za lijekove sa fokusom na penzionere, kao najugroženiju populaciju u društvu – rekao je direktor ZZO-a Omer Škaljo.

Naglasio je da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvene radnike i osoblje u završnoj fazi, te da će ovim kolektivnim ugovorom biti predviđeno povećanje plaća zaposlenih za oko 10 posto, kao što je definisano prošle sedmice potpisanim kolektivnim ugovorom sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu.

Vlada je usvojila Program utroška budžetskih sredstava Ministarstva za privredu za Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u 2022. godini u ukupnom iznosu od 3,1 miliona KM.

Ministar privrede Zlatko Jelić rekao je da je program usaglašen sa važećom Startegijom razvoja ZDK-a te da je dobio podršku Ekonomsko-socijalnog vijeća za ZDK.

-Novina u odnosu na program za prošlu godinu je što ćemo u 2022. podržati žensko poduzetništvo, gospodarske subjekte iz IT sektora i Start-upe – rekao je Jelić. Najavio je da će javni pozivi za dodjelu subvencija biti raspisani krajem ovog i početkom narednog mjeseca.

Vlada je dala saglasnost na raspodjelu sredstava sa Transfera za rekonstrukciju i investiciono održavanje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport od oko 700.000 KM.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da će ova sredstva biti usmjerena za izgradnju šest novih školskih igrališta, potpunu vanjsku rekonstrukciju tri područne škole, fasade na četiri škole, stolariju u tri školske zgrade te rekonstrukciju amfiteatra na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Dodao je da su ova sredstva nezavisna u odnosu na postojeće projekte koji se trenutno realiziraju, a to je projekt Energetska efikasnost te projekti u okviru ranijih transfera.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno