Info

VIDEO: Obilježen Dan Kantona- Počast patriotama, prijem za branilačka udruženja i svečana sjednica Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština i Vlada Zeničko-dobojskog kantona nizom aktivnosti obilježili su 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon što je delegacija Skupštine i Vlade, predvođena predsjedavajućim Dejanom Kovačevićem i premijerkom Amrom Mehmedić, odala počast i položila cvijeće na Spomen-kosturnici “Papirna” i Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i šehidima “Kameni spavač” u Zenici, upriličen je tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruženja boračke populacije Armije RBiH i HVO-a iz ovog kantona.

Potom je održana svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Plakete kantona za 2023. godinu dobili su Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, “Naš most” Zenica, Maksuma Topalović i udruženje “BATON” Zenica.

Dan Zeničko-dobojskog kantona ustanovljen je 2013. godine, a obilježava se na dan kada je 1189. godine bosanski ban Kulin dubrovačkom knezu izdao povelju kojom mu je garantovao slobodu trgovine u Bosni. Povelja je najstariji očuvani pisani dokument i potvrda bosanske državnosti.

Premijerka Mehmedić je u obraćanju zastupnicima, članovima Vlade, predstavnicima kulturnog, vjerskog, privrednog života te dobitnicima javnih priznanja rekla da ova povelja pokazuje da smo u 12. vijeku imali uređenu državu, institucije, razvijenu trgovinu i diplomatske odnose sa komšijama.

– Zadaća svih nas koji obnašamo dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti je da čuvamo i jačamo institucije i da svi zajedno radimo na jačanju pravne države koja se temelji na vladavini zakona i prava. Vlada koju predvodim posvećena je na tom putu, jer želimo da na svakom pedlju našeg kantona građani imaju jednaka prava, ali i jednako kvalitetne uslove za život – rekla je premijerka.

Naglasila je da se Vlada fokusirala na stabilizaciju budžeta i razvojne infrastrukturne projekte, unapređenje sektora zdravstva i zdravstvene infrastrukture, jačanje konkurentnosti naše privrede i poljoprivrede kroz snažniju politiku podsticaja, kao i brigu o potrebama mladih, porodiljama, branilačkoj populaciji i socijalnim kategorijama. Također, dodala je, Vlada se posvetila unapređenju saradnje s jedinicama lokalne samouprave jer se preko gradskih i općinskih uprava najbolje mogu artikulisati zahtjevi i potrebe naših građana.

– Želimo da ova vlada ostane zapamćena po snažnom iskoraku u svim segmentima. Uvjerena sam da ćemo u tome uspjeti. Za promjene je potreban konsenzus i podrška Skupštine. Zato je i moja poruka, a ujedno i poziv svima vama koji sjedite u skupštinskim klupama, da budemo jedinstveni i da snažno podržavamo sve razvojne projekte i reforme čiji je krajnji cilj stvaranje sigurnijeg i pravednijeg okruženja te kvalitetnijih uslova za život i rad u našem kantonu – rekla je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević je rekao da trebamo učiti iz primjera iz historije gdje su tadašnji vlastodršci svojim djelima i radom pokazivali kako se bori za interese države koju vodite i kakvi se dokumenti donose u interesu države.

– Nadam se da ćemo biti ponukani, ne samo 29. avgusta nego svaki dan, da na taj način radimo u interesu građana i da osjetimo pravi patriotizam koji se ogleda u djelima, a ne samo deklarativnim izjavama ili željama koje nemaju realan osnov da se ostvare – rekao je predsjedavajući Kovačević.

Program obilježavanja Dana Kantona završen je druženjem i svečanim koktelom u auli zgrade institucija Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno