Ljudi

VIDEO: O radu sa učenicima putem online nastave govori nastavnik, profesor, turistički vodič i odbojkaški sudija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: O radu sa učenicima putem online nastave govori nastavnik, profesor, turistički vodič i odbojkaški sudija – Profesor Bakir Pojskić, radi u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici kao nastavnik i profesor matematike informatike u osnovnoj školi, ali i Gimnaziji. Ima 27 godina, a radi još i kao turistički vodič i odbojkaški sudija. Od 2016. godine je diplomirani profesor matematike i informatike.

BHRT: Kada ste počeli sa online nastavom?

12. marta smo napustili školske klupe, naši nastavnici su imali obuku korištenja Edmodo i Zoom platformi. Počelo je pripremanje za online nastavu i učenici su već 16.3. krenuli sa online učenjem.

BHRT: Koliko vam je trebalo vremena za pripremu?

U početku nam je trebalo vremena da se snađemo, ali već nakon desetak dana sve je funkcioniralo. Nastavnici su se navikli na ovaj način rada, a učenicima nije bio toliko stran s obzirom da je interface platforme sličan Facebook-u pa su se i oni najmlađi učenici prilično dobro snalazili kada je tehnologija u pitanju. Svi u odgojno – obrazovnom procesu su se morali navići na trenutnu situaciju pa ni djeci ni roditeljima nije bilo lako. Mi razrednici smo svakodnevno dobijali poruke od roditelja i učenika, pomagali, sudjelovali da bi rezultat na kraju bio što bolji.

BHRT: I kakav je rezultat trenutno?

Svi učenici su uključeni u online nastavu. Oni koji nisu imali tehničkih sredstava, putem raznih donacija i projekata, uspjeli smo obezbijediti računala i internet.

BHRT: Da li je bilo loših iskustava na početku?

Kada je tehnologija u pitanju, uvijek možemo očekivati poteškoće, ali zajedno sve rješavamo. Najvažnija je dobra komunikacija i suradnja kako sa kolegama, tako i sa učenicima i roditeljima koji su važna karika u ovom procesu. Kada imate dobar kolektiv, učenike koji žele raditi i roditelje koji imaju razumijevanja, onda je sve lakše.

BHRT: Šta je najbolje što možete izdvojiti odnosno koje su prednosti ove nastave?

U početku je učenicima najveći problem predstavljalo izrazito samostalno učenje, bez pomoći nastavnika na kakvu su navikli. Sada, barem po komentarima roditelja, vidim da je to donijelo i neke pozitivne reakcije. Djeca su postala samostalnija, kako u školskim, tako i u kućnim obavezama i zadacima. Također, mnogi učenici su otkrili nove talente. Počeli su da crtaju, plešu, pjevaju, a jedna učenica kaže da je otkrila novi talenat – „zna prati suđe“. Online nastava je odličan princip rada, ali u kombinaciji sa redovnom. Sama po sebi, kao jedini izbor, nema funkciju – ne mogu se ispuniti ishodi učenja koje nastavnik planira ostvariti nastavnim gradivom. Nadam se da će se ovakav vid nastave nastaviti koristiti iduće školske godine kao dopuna znanju koje se stiče u školskim klupama.

BHRT: Da li svi učenici mogu pratiti ovaj vid nastave?

Što se tehničkog dijela tiče, mogu. Problem imaju učenici koji nisu imali radne navike, te su većinu naučenog sticali u školi (sa jako malo samostalnog rada). Takvi učenici, ako su prepušteni sami sebi, nemaju uspjeha u ovoj online nastavi. Koliko sam primjetio, angažiranost i interesovanje učenika pada kako se približavamo kraju, ali to je bilo za očekivati. Uspješno uspijevamo nastavu privoditi kraju. Meni su iznenađenje i otkriće učenici koji u školi nisu pokazivali zavidne rezultate, a sada su jedni od najaktivnijih učenika.

BHRT: Koja je vaša poruka za ostale kolege koje rade na ovaj način?

Čini mi se da naš najvažniji zadatak trenutno jeste naći načine kako motivirati učenike. U ovom vremenu, sa stresnim situacijama sa kojima se susrećemo, trebamo biti poticaj i motivirajući faktor našoj djeci.

BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno