Politika

VIDEO: Novalić – Vlada će tražiti od finansijske policije da što prije uđe u Željezaru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Novalić – Vlada će tražiti od finansijske policije da što prije uđe u Željezaru – Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za medije istakao je da će se unutar stečajnog postupka Željezare Zenica osnovati nova firma koja će zaposliti 120 ljudi, te da će Vlada pomoći stečajnom upravniku da to uradi što prije.

– Bitno je naglasiti da se u javnosti stvorila pogrešna percepcija, da se radi o Željezari, preduzeću koje proizvodi željezo. Ustvari radi se o restoranu koji pruža usluge ishrane jednoj željezari koja proizvodi željezo, a to je ArcelorMittal. Radnici Željezare Zenica spremaju obroke za 2.300 uposlenika, kazao je premijer Novalić, navodeći kako će Vlada FBiH na narednoj sjednici, koja će biti u petak, ponovo razmotriti informaciju o stanju u Željezari Zenica.

– Ovaj put predložit ću da Vlada zatraži od finansijske policije da što prije uđe u Željezaru, te da ispita poslovanje Uprave i Nadzornog odbora. Vlada je uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Održali smo 28 sastanaka i to je više sastanaka nego što je Vlada održala sa svih 22 problematične firme koje sada rade na tržištu. Mi smo do sada izdvojili 350.000 KM u decembru i poslali im dvije plate. To je bila granica naših mogućnosti jer se moramo kretati u okviru budžeta. Dogovorili smo formiranje novog preduzeća i rekli smo da ćemo učiniti napore da obezbjedimo tržište za to novo preduzeće pa razgovaramo sa ArcelorMittalom i Rudnikom uglja Zenica kako bismo našli tržište za tih 120 ljudi, naglasio je premijer Vlade FBiH.

Dodao je kako bi trebali Grad Zenica i ZDK-a da hrane svoje administracije u pomenutoj firmi.

– Mislim da bi i oni mogli učiniti napor za svoje sugrađane, radnike Željezare koji trebaju novu persepktivu. Pozivam i najglasnijeg među njima, gradonačelnika Fuada Kasumovića da se suzdrži od ishitrenih izjava, te da ne koristi ovu ozbiljnu situaciju za predizbornu kampanju. Umjesto toga, treba da se zajedno sa Vladom FBiH uključi u obezbjeđenje tržišta, kako bi ova firma uspješno radila i zaposlila i više od 120 radnika, poručio je Novalić, te pozvao i premijera Galijaševića da povuče identične poteze.

Prema njegovim riječima, Vlada ne smije uticati na pravosuđe.

– Nadam se da će se u toku stečajnog postupka izvršiti i uvezivanje radnog staža. Vlada stoji na raspolaganju ako bude falilo sredstava za uvezivanje, ali u skladu sa zakonom i mogućnostima, zaključio je Novalić te zamolio radnike, koji su već drugi dan u štrajku glađu, da se suzdrže od radikalnih poteza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno