Sudske klupe

VIDEO: Nova presuda u korist JKP ”Zenicatrans – Prevoz putnika”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U decembru 2020. godine, pokrenut je stečajni postupak u zeničkom javno-komunalnom preduzeću „Zenicatrans-prevoz putnika“.Tri godine kasnije, stečajni postupak i dalje je u toku. Tokom ove sedmice Stečajna uprava dobila je i drugu pravosnažnu presudu, u korist preduzeća, koja se odnosi na Autobusku stanicu u Zenici, kao najvredniju nekretninu Zenicatransa. Istovremeno, u Kantonalnom sudu vodi se krivični postupak, protiv zeničkog gradonačelnika i još deset osoba zbog, kako je optužnicom navedeno, nezakonitog izuzimanja Autobuske stanice od Zenicatransa.

Kantonalni sud u Zenici donio je još jednu pravosnažnu presudu kojom je, kao i onom od septembra kada je potvrdio presudu Općinskog suda, potvrđeno da je Autobuska stanica u Zenici vlasništvo JKP „Zenicatransprevoz putnika“ u stečaju i da pravo upravljanja i raspolaganja nad nekretninom ima navedeno preduzeće, potvrđeno nam je u Stečajnoj upravi Zenicatransa uz naglasak da već dva mjeseca ubiru prihode po osnovu izdavanja Autobuske stanice. Sudski sporovi u parničnom i upravnom postupku trajali su gotovo tri godine.

HUSO SARVAN, bivši predsjednik Sindikata “Zenicatransa” u stečaju

“Sve odluke vezane, koje su sudovi donijeli u korist Zenicatransa, javnog komunalnog preduzeća Zenicatransa u stečaju ukazuje na to da smo mi 2019.godine u svojim izjavama koje smo davali i medijima i na Gradskom vijeću upravu, tako da smo dokazali da je autobuska stanica u vlasništvu Zenicatransa, prevoz putnika”.

SAMIR SUNULAHPAŠIĆ, stečajni upravnik JKP „Zenicatransprevoz putnika“ u stečaju

“Novac koji dobijamo od iznajmljivanja stanice, trošimo za izmirenje obaveza prema radnicima, odnosno za uplatu obaveza radi njihovog penzionisanja, kao i vođenje stečajnog postupka”.

Do sada je penzinisano 15 radnika Zenicatransa, a u narednoj godini očekuje se da će ih biti još deset. U bivšem Sindikatu Zenicatransa od početka su, a i tri godine poslije, za sve što je prethodilo stečaju, krivili Gradsku upravu, gdje se, kako su naveli i u svojim prijavama istražnim organima, smišljao detaljan plan kako Zenicatrans odvesti u stečaj. Izuzimanje Autobuske stanice, kao najvrednijeg dijela preduzeća, bio je ključni dio tog plana.

HUSO SARVAN, bivši predsjednik Sindikata “Zenicatransa” u stečaju

“Cilj je bio da se uništi Zenicatrans da bi se stekla imovina Zenicatransa, tj.autotobuska stanica i vrlo značajan građevinski dio grada Zenice prva zona i najvjerovatnije da ovo trebalo bit po nekim mojim saznanjima trebalo bit poslovno stambeni objekat koji je trebao neko izgraditi”.

Zbog dešavanja u Zenicatransu u Kantonalnom sudu u Zenici od prošle godine vodi se krivični postupak u kojem je optužen zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je u više medijskih nastupa naglasio da je prijenos vlasništva nad Autobuskom stanicom urađen po propisima, i još deset osoba. Održano je ukupno 35 ročišta u kojima je saslušano do sada 38 svjedoka Tužilaštva. Pravni tim prvooptuženog, kako ističu, zadovoljan je dosadašnjim tokom suđenja.

ASIM CRNALIĆ, pravni zastupnik gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića

“Obrana je stajališta da tužiteljstvo nije uspjelo u dosadašnjem toku postupka dokazati ni jedan od navoda optužbe. Preostaju još matarijalni dokazi, a prije njih vještačenja i još nekoliko svjedoka tako da smo mi u cjelini uzevši zadovoljni”.

Da li je i, eventualno, ko je radio mimo zakona, kao i to šta su čije krajnje namjere bile u slučaju „Zenicatrans“, bit će poznato nakon završetka maratonskog krivičnog postupka u Kantonalnom sudu u Zenici. Ono što je u ovom trenutku poznato jeste to da slijedi novi parnični postupak u kojem će Odbor povjerilaca Zenicatransa od Grada Zenica tražiti povrat sredstava koja su ubrali po osnovu izdavanja Autobuske stanice privatnoj kompaniji, a riječ je o sredstvima u iznosu od više od milion konvertibilnih maraka bez pripadajućih zakonskih kamata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno