Zenica

VIDEO: Nije istina da Domovi zdravlja nemaju od koga nabaviti medicinski kisik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nabava kisika u zeničkoj Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” pokrenula je lavinu pitanja, u konačnici i istragu i formiranje predmeta u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona nakon što su objavljene informacije da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi umjesto medicinskog koristi tehnički kisik.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović organizovao je jučer konferenciju za medije na kojoj je optužio stranku SDA, Tužilaštvo ZDK i druge nivoe da prave planski aferu oko nabavke medicinskog kisika.

– Ni jedna zdravstvena ustanova primarnog nivoa nema dozvolu niti može nabaviti kisik. Domovi zdravlja u svim gradovima u BiH nemaju od koga nabaviti medicinski kisik – izjavio je Kasumović.

U toku konferencije za medije, Kasumović je dobio dopis od Agencije za medicinske lijekove i sredstva BiH u kojem je navedeno da medicinski kisik koji uvozi Messer se može koristiti u zdravstvenim ustanovama djelatnosti sekundarnog i tercijalnog nivoa zaštite.

Nakon završetka konferencije Kasumović je dao na uvid dopis koji je dobio medijima, ali nije istakao i veoma bitnu informaciju:

– Medicinski kiseonik koji je odobren da se koristi u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijalnog nivoa može se koristiti sa stručnog stanovišta i u zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite – stoji u dopisu koji je uputio direktor Agencije Aleksandar Zolak.

Obzirom da je gradonačelnik Kasumović u svom izlaganju rekao da ni druge ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite ne mogu nabaviti medicinski kisik i da isti kupuju od neovlaštenih dobavljača, na web stranici javnih nabavki (www.ejn.gov.ba) smo uspjeli doći do podataka vezano za nabavku medicinskog kisika u tekućoj godini.

Tako je na primjer Javna ustanova “Dom zdravlja” Zavidovići samo u ovoj godini naručivala 10 puta medicinski kisik od kompanije Messer Tehnoplin d.o.o. putem direktnog sporazuma, dok je “Dom zdravlja” Olovo od iste kompanije naručio 13 puta uslugu punjenja boca za kisik, a JU “Dom zdravlja” Visoko 2 puta. Sve navedene javne nabavke su realizovane direktnim sporazumom.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca pojavila se informacija da firma “Istrabenz plini” d.o.o Breza ne posjeduje certifikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a od koje je “Dom zdravlja” Zenica nabavljao kisik.

Inače, Kantonalna bolnica Zenica je prije par dana ustupila određene količine medicinskog kisika zeničkom “Domu zdravlja” radi normalnog funkcionisanja ove zdravstvene ustanove.

Kompletnu press konferenciju pogledajte u nastavku.

RADIO ZENIT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno