Politika

VIDEO: Ministarstvo za boračka pitanja ZDK podržalo pokretanje 53 nova biznisa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je sa 53 pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona ugovore o dodjeli podsticaja za samozapošljavanje po programu podsticaja samozapošljavanja “Prvi biznis” u ukupnom iznosu od 530.000 KM.

Resorno ministarstvo navedenim programom sufinansira pokretanje novih firmi, odnosno korisnike koji prvi put registruju djelatnost, a iznos ovog podsticaja je 10.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica naglašava da se program realizuje od 2016. godine i da je na ovaj način do sada podržano pokretanje 470 novih biznisa. Dodaje da je podsticaj ove godine povećan sa 8.000 na 10.000 KM zbog stanja u svijetu i inflacije u našem društvu.

Navodi da je za aktivne mjere zapošljavanja prvobitno bilo planirano 1.000.000 KM, ali da ovaj iznos neće biti dovoljan i da će se osigurati dodatnih 100.000 KM kako bi se zadovoljile iskazane potrebe boračke populacije.

– Svakako dajemo podršku i našim ranijim korisnicima koji su koristili naše programe samozapošljavanje. Imamo u planu da do kraja mjeseca augusta završimo i ostale programe, a to su programi po varijantama „A“, „B“ i „C“, kao i zaključivanje sporazuma sa Federalnim zavodom za zapošljavanje o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, gdje smo opredijelili dodatnih 100.000 KM – rekao je ministar Sirovica.

Pojasnio je da varijanta „A“ podrazumijeva podršku za svakog novog zaposlenog radnika iz branilačke populacije, „B“ varijanta ako je subjekt zadržao registraciju, dok „C“ varijanta, uvedena ove godine, podrazumijeva refundaciju troškova poreza na dobit.

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da je ovo izuzetno svečan trenutak, jer se kroz aktivne mjere otvaraju nova radna mjesta za boračku populaciju, a ujedno generišu dodatni javni prihodi.

– Ono što ćemo raditi u narednom periodu jeste da osim ove finansijske podrške, u saradnji s našim razvojnim agencijama, odnosno agencijama gradova i općina, osiguramo jednu vrstu edukacije u dijelu administrativnog poslovanja – rekla je premijerka Mehmedić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno