Biznis

VIDEO: Ministar Marić održao sastanak s plasteničkim proizvođačima iz Visokog – Podsticaji za proizvođače koji rade pošteno i imaju urednu dokumentaciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Vinko Marić razgovarao je danas s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača iz Visokog o problemima prilikom dodjele ovogodišnjih podsticaja za proizvodnju u plastenicima.

Radni sastanak je održan na zahtjev Saveza udruženja biljne proizvodnje ZDK-a, nakon što je resorno ministarstvo zbog neispunjavanja uslova odbacilo zahtjeve za dodjelu podsticaja jednog broja proizvođača koji su prethodnih godina koristili podsticaje, a najviše ih je iz Visokog.

– Na području kantona imamo ukupno oko 50 proizvođača, od toga 40 iz Visokog, čiji su zahtjevi za podsticaje odbijeni. Došli smo da pokušamo sa ministrom i saradnicima pokušamo riješiti probleme na zadovoljstvo i ministarstva i proizvođača – rekao je predsjednik ovog udruženja Vladimir Ferzanović.

Ministar Marić je naglasio da ne spori mogućnost pogreške u ministarstvu, ali da su u najvećem broju zatajili proizvođači koji nisu dostavili potpunu i urednu dokumentaciju.

– Svi oni koji rade pošteno, imaju svoje plastenike, koji imaju urednu i ažuriranu dokumentaciju, neće biti problem da se potencijalna greška ispravi i da dobiju podsticaje – rekao je ministar Marić.

Napominje da je Visoko najveći proizvođač u plasteničkoj proizvodnji u ovom kantonu te da su ove godine podsticaji povećani sa 4 na 6 KM po kvadratu plastenika.

Od ukupno 630.000 KM podsticaja za plasteničku proizvodnju u 2022. godini, proizvođači iz Visokog su “povukli” oko 424.000 KM. Ove godine je podrška resornog ministarstva plasteničkoj proizvodnji povećana na 1.000.000 KM.

Na sastanku je zaključeno da se tokom sedmice organizuje zajednički sastanak s predstavnicima Grada Visoko, kako bi se pronašao izlaz iz navedene situacije, a urednim proizvođačima omogućilo da ostvare pravo na podsticaje.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno