Ljudi

VIDEO: Milenko Karović, dirigent koji je izveo Srebrenički inferno – Bilo je emotivno i stresno

Milenko Karović, dirigent koji je izveo Srebrenički inferno: Bilo je emotivno i stresno – Potresni oratorij ‘Srebrenički inferno’ izveden tokom ukopa posmrtnih ostataka devet identificiranih srebreničkih žrtava na obilježavanju 25. godišnjice genocida, i ove godine izazvao je snažne emocije.

Dirigent Udruženja muzičke omladine “Omladinski hor Zenica” Milenko Karović, koji je predvodio 53 članice hora, kazao je za Fenu da moraju opominjati, a da je to najbolje uraditi kroz pjesmu, jer muzika izaziva najveće emocije.

“Veoma je emotivno i stresno i svaki put kad završe djevojke zanijeme dok se ne vrate kući” istakao je Karović te pojasnio da izvode jedan dio “Srebreničkog inferna” i “Lanet olsun” (“Prokleti bili”).

Oratorij ‘Srebrenički inferno’ prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a komponirao Đelo Jusić.

Karović je istakao da je Đelo Jusić napisao tako melanholičnu muziku da ne postoji osoba na svijetu koja neće osjetiti tugu u sebi.

Naglasio je da će nastaviti tradiciju i obilježavati taj teški trenutak u Srebrenici svake godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem