Info

VIDEO: Među šest kapitalnih projekata u ZDK i milion KM za bazen u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU ŠEST KAPITALNIH PROJEKATA U PET GRADOVA I OPĆINA ZDK-A

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić danas je u uredu premijerke Amre Mehmedić s predstavnicima pet gradova i općina ovog kantona potpisala ugovore o sufinansiranju šest kapitalnih projekata u 2023. godini ukupne vrijednosti 2,7 miliona KM.

Gradu Zenica odobrena su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM za projekat “Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici (1. faza)”, Općini Tešanj odobreno je 500.000,00 KM za projekat “Izgradnja sportske dvorane u Jelahu”, Općini Doboj Jug 400.000,00 KM za projekat “Rekonstrukcija i izgradnja sportskog centra Doboj Jug (1. faza)”, a Općini Kakanj odobreno je 300.000,00 KM za projekat “Rekonstrukcija i nadogradnja objekta Gradske biblioteke Kakanj”.

Gradu Zavidovići odobreno je ukupno 500.000,00 KM za dva projekta – “Termoizolacija zidova i zamjena vanjske stolarije na zgradi JU Kulturno-sportski centar Zavidovići” (300.000,00 KM) i “Izgradnja pomoćnog terena sa pratećim sadržajem za nogomet uz Gradski nogometni stadion Zavidovići” (200.000,00 KM).

– Radi se o izuzetno značajnim projektima za ove lokalne zajednice, cijeneći kvalitet projekata i iznos sredstava s kojima smo raspolagali. U prvoj fazi potrošnje budžeta sa Transfera kapitalnih ulaganja prema nižim nivoima vlasti, opredijelili smo se upravo za ovih šest projekata – rekla je ministrica Subašić.

Izgradnja Zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici projekat je vrijedan 9 miliona KM, tako da je podrška sa nivoa Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od jedan milion KM itekako značajna.

– S obzirom da Zenica ali ni bliže okruženje nemaju olimpijski rekreativni bazen ovakav kakav je isprojektovan, projekat će itekako značiti i građanima i rekreativcima, ali i budućim olimpijcima i sportistima u ovoj oblasti – rekla je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Općina Doboj Jug sprema se za izgradnju savremenog sportskog centra koji će u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet života stanovnika ove najmanje općine u ZDK-u, a posebno mladih. U prvoj fazi planirana je investicija od 500.000 KM, od čega 400.000 KM iz budžeta FBiH i ZDK, a 100.000 KM iz budžeta Općine Doboj Jug.

– Za jednu malu lokalnu zajednicu partnerski odnos je izuzetno bitan. Zahvaljujem se Vladi ZDK-a i nadam se nastavku uspješne saradnje – rekao je općinski načelnik Mirnes Tukić.

Premijerka Mehmedić je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem ugovora budući da su ovo vrlo značajni projekti za jedinice lokalne samouprave, najavivši da je u narednom periodu planirano potpisivanje novih ugovora sa gradovima i općinama i iz drugih resora Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno