Zenica

VIDEO: Mašinski fakultet UNZE s partnerskim fakultetima organizira naučno-stručnu konferenciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici sa svojih pet partnerskih fakulteta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske organizira Sedmu naučno-stručnu konferenciju. Počinje 12. septembra i održat će se u tri grada – Budvi, Kotoru i Tivtu. Nastavak je to dobre saradnje na poljima nauke, ali i prilika za dodatni razvoj i nova dostignuća te povezivanje sa privrednim sektorom.

Godinama je Mašinski fakultet Zeničkog univerziteta u funkciji laboratorije za 3d print. Prilika za razvoj i nova naučna dostignuća iz te oblasti su otvorena vrata saradnje s Inženjerskim fakultetom Harran Univerziteta iz Turske.

“Niko u regionu Zapadnog Balkana nije razvio biogenetičke materijale koje možete printati, oni imaju 15 doktora nauka iz te oblasti i očekujem, pošto dolazi njihov dekan da potpišemo protokol i uđemo u projekat razvoja biomedicinskih materijala”, naveo je prof. dr. Darko Petković, profesor na Mašinskom fakultetu UNZE i predsjednik Naučnog odbora konferencije.

Za saradnju sa zeničkim Mašinskim fakultetom na brojnim projektima naučnih oblasti zainteresirani su i na Pomorskom fakultetu Kotor. Prilikom posjete, upoznali su se sa aktivnostima fakulteta, ali i privrednim subjektima iz naše zemlje koji rade u oblasti nautike.

“Ono što sam imao priliku da vidim i da se susretnemo s onima koji upravljaju tim institucijama jeste da posebnu pažnju posvećuju radnoj snazi, odnosno, edukaciji radnog kadra u tim kompanijama. Mislim da ćemo nastaviti saradnju i da dovodimo studente da se upoznaju s tim”, kazao je prof. dr. Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta Kotor na Univerzitetu Crne Gore.

Da akademska zajednica sarađuje s privrednim sektorom od ključnog je značaja, prije svega za konkurentnost na tržištu, ali i daljnji razvoj. Kroz prezentaciju 64 naučna rada, prilika za to bit će naučno-stručna konferencija Održavanje.

“To su prilike da se dođe do novih ideja za nove radove. Naravno, privredni sektor će to iskoristiti u pozitivnom smislu da se međusobno povežu”, istakao je prof. dr. Fuad Hadžikadunić, profesor na Mašinskom fakultetu i predsjednik Organizacionog odbora konferencije.

Brojni benefiti uspostavljanja kvalitetne saradnje kroz visokoškolsko obrazovanje i naučno-akademsku saradnju najbolje se ogledaju kroz podatak da je, do sada, na ovaj način prezentovano više od 250 naučnih radova te da su brojna dostignuća proistekla iz toga, danas u velikom broju primjenjiva u privredi, ali i svakodnevnom životu.

VIDEO: FTV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno