Zenica

VIDEO: Mala i Velika Broda, dokumentarac o naseljima u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U saradnji sa you tube kanalom Zenica kroz objektiv donosimo Vam serijal dokumentarnih emisija o mahalama, ulicama i naseljima u Zenici.

Prigradska naselja Mala i Velika Broda smještena su zapadno od centra Zenice, na južnim padinama brda Zmajevac i lijevoj obali rijeke Kočeve, kroz koja prolazi vrlo bitna putna komunikacija, a koja povezuje Zenicu sa Lašvanskom dolinom, te ista ujedno predstavlja alternativni pravac u slučaju blokade magistralnog puta M-17.

Naselja Mala i Velika Broda pripadaju MZ Broda, sa službenim prostorijama u Društvenom domu Broda, lociran uz glavnu saobraćajnicu ulice Travnička cesta na broju 174.

Naziv naselja vuče korijene od staroslavenske riječi Bored- Brod, koji označava prelaz, gaz preko rijeke, što bi u ovom slučaju predstavljalo prelaz,odnosno gaz preko Kočeve, na isti način nastao je i naziv srednjovjekovne župe ,a poslije nahije BROD, čije je sjedište bilo u Zenici, u kojem slučaju se radilo o gazištima preko rijeke Bosne, međutim prema nekim tumačenjima po pitanju naziva Mala i Velika Broda smatra se da nisu u pitanju prelazi preko vode,tj rijeke Kočeve, već da se radi o velikom i malom putu koji su se prostirali padinama brda Zmajevac,a ne koritom ili prelazom preko Kočeve, jer za to nije bilo potrebe.

Mala Broda ostaće zapamćena po tragediji u kojoj je nekoliko naših sugrađana izgubilo živote. Naime, desetog februara navršilo se 23 godine od tragičnog stradanja mještana Male Brode kada je tog kobnog dana u prvim večernjim satima u klizištu koje je pokrenulo oko 600 hiljada kubnih metara zemlje smrtno stradalo osam ljudi iz porodica Mujezinović i Okan , a isto toliko je uništeno kuća, sa istog lokaliteta je
evakuirano oko 70 porodica ili 170 ljudi, jer je klizište zahvatilo šire područje naselja.U vrlo kratkom vremenu navedeni lokalitet je preplavljen spasilačkim službama,policijom,vojskom,SHMP kao i mještanima koji su pritekli upomoć, međutim u nastalom općem metežu, bez rasvjete, kao i svijesti o posljedicama razaranja i eventualnoj opasnosti od ponovnog klizanja zemljišta, malo se toga moglo poduzimati do ranih jutarnjih sati kad je uz pomoć mehanizacije zapoćela pretraga nepristupačnog terena,ali je svima nažalost bilo jasno da se u tim trenutcima traga za žrtvama.

Posljedice razaranja su bile strahovite,nekoliko kuća je zemlja doslovno progutala, a neke su klizale sa zemljištem desetinama metara te na koncu sravljene sa zemljom, sam lokalitet klizišta je naprosto promijenio konfiguraciju terena jer je doslovno jedan dio brda nestao, dok je putna komunikacija koju trenutno imamo u kadru između male i velike Brode prekinuta, odnosno je ova dionica puta doslovno nestala.

Iako je poslije ovaj teren saniran, te podzemne vode kanalisane i odvedene u rijeku Kočevu i dan danas stanovnici ovog naselja osjećaju strah od eventualnog klizanja zemljišta, a naročito je takva bojazan prisutna pri obilnim kišnim padavinama i otapanju snijega.

Na području Brode u neposrednoj blizini Pavlinovića vode, nalazi se spomen obilježje Udruženja civilih žrtava rata, u znak svakodnevnog sjećanja na pet stradalih osoba kao posljedica granatiranja Zenice u ratnom periodu 1992-95.godina.

Naime,tokom rata u Bosni i Hercegovini, vršena su česta granatiranja užeg područja grada Zenice ,gdje je tog kobnog 5. marta 1994. od dvije ispaljene granate na naselje Velika Broda na području općine Zenica.,smrtno stradali Klementina Milenković, zajedno sa suprugom Milošem i sestrom Irenkom Brankalioni te Dalibor Trogrlić i njegova majka Ivanka Trogrlić, dok je troje lica zadobilo povrede.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno