Info

VIDEO: KUCZ ZDK organizovala obuku iz kriznog menadžmenta za članove KŠCZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: KUCZ ZDK organizovala obuku iz kriznog menadžmenta za članove KŠCZ – Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Zeničko-dobojskog kantona organizovala je edukaciju za članove Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ) o temi “Krizni menadžment i upravljanje kriznim situacijama”.

Direktor KUCZ Džavid Aličić napominje da je edukacija KŠCZ zakonska obaveza, a da se tema nametnula kao potrebna s obzirom da je KŠCZ posebno ove godine djelovao u uslovima krize zbog pandemije virusa Covid-19. Navodi da je KŠCZ tokom stanja nesreće donosio odluke od životnog značaja, koje su imale restriktivne mjere i povlačile određene konsekvence.

– U takvim situacijama, svi članovi KŠCZ imaju svoj nivo odgovornosti i željeli smo da im damo dodatni stimulans i ako se ponovo desi ista situacija da im je lakše donositi takve mjere – rekao je Aličić, pozvavši službe civilne zaštite u gradovima i općinama da organizuju ovaj vid obuke i dodatno educiraju one koji imaju obavezu da odlučuju u kriznim situacijama.

Predavanje o navedenoj temi održali su profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Senad Softić i Elvir Čizmić.

Softić, aktuelni guverner Centralne banke BiH, rekao je da je ovo bila dobra prilika za razmjenu ektuelnih i svježih iskustava iz kriznog menadžmenta, a polaznici su mogli da usvoje znanja i upoznaju se sa načinima kako da prevladaju izazove pandemije virusa Covid-19, ali i izazove elementarnih nepogoda.

– Poseban fokus je bio na preventivnim aktivnostima i akcijama kako da se prevenira i sagleda sve ono što eventualno može da bude izazov u budućem vremenu i s onim sa čime se susrećeno svi mi u ovom vremenu. Jedan od načina prevencije je i ova edukacija i nadam se da će polučiti rezultate – rekao je Softić.

Učesnici obuke, među kojima su bili vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Zoran Martinović, upoznali su se i sa određenim fenomenima u kontekstu kriznog menadžmenta koji povlače određene kontradiktornosti, kao što su, kako navodi profesor Čizmić, disciplinirana kreativnost ili sistema “što sam više kontrolisan, to sam više slobodan”.

– Ako se vodimo nečim što je krizni menadžment i total quality menadžment trebamo promišljati o anticipiranju različitih događaja, a oni fenomeni koje ne možemo planirati trebaju nas dovesti u situaciju da kroz upravljanje vremenom i stresom i tzv. kreativni krizni menadžment, budemo kompetentni i fleksibilni u kapacitetu da se sa tim nepredvidivim krizama nosimo kada se dese. Jer, dešavaju se situacije koje ne možemo predvidjeti, a naše je da putem operacionog i strateškog aspekta realiziramo aktivnosti koje će osigurati da u kriznim situacijama djelujemo na operativno učinkovit način – rekao je Čizmić.

Napominje da javna uprava u budućnosti može očekivati sve intenzivniju primjenu novog javnog menadžmenta koji podrazumijeva korištenje svih naučnih, operativno-poslovnih i aplikativnih postulata koji se primjenjuju u privatnim kompanijama. Javna uprava je, ističe, servis građanima, a njeni klijenti građani, koji su u isto vrijeme kupci i klijenti privrednih društava i kompanija.

– Javna uprava treba pratiti trendove u privatnim kompanijama i u krajnjoj liniji primjenjivati sve aspekte optimizacije u javnoj upravi iz razloga što javna uprava nema beskonačne budžete, oni se smanjuju, a ona mora biti servis privatnom sektoru i građanima, pa tako da zajednički svi ponovo rastemo – rekao je Čizmić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno