Info

VIDEO: Krizni štab ZDK zadovoljan situacijom u kantonu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona zadovoljan je do sada urađenim u borbi protiv pandemije koronavirusa. Iz ovog kriznog štaba potvrdili su da je do sad zabilježeno 236 slučajeva u ovom kantonu, te da do sada nije bilo smrtnih slučajeva zbog koronavirusa.  adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK rekao je kako je na području ovog kantona 236 oboljelih.

“U Zeničko-dobojskom kantonu imamo 236 oboljelih, od čega je 140 na području općine Maglaj, a za to se vezuje još oko 20 ljudi iz općina Zavidovići i Žepče koji su radili u Maglaju. Situacija u kantonu je stabilna, kapaciteti još uvijek odgovaraju broju pacijenata. Posjetili smo Maglaj, i sa njima i drugim općinama smo razgovarali o potrebama aktiviranja izolatorija u drugim općinama, čime bi znatno povećali kapacitete ukoliko do treće faze dođe. Svi pacijenti pozitivni trebaju biti liječeni u bolnicama, to je naš stav i mi to održavamo”, rekao je Jupić i dodao kako će popuštanje mjera ići u skladu sa epidemiološkom situacijom u općinama.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je da je ova ustanova nabavila novi CT aparat koji će biti korišten za pozitivne pacijente.

“U bolnici je trenutno smješteno 19 pacijenata, a u stacionaru 89, nemamo pacijenata na respiratoru. U petak nam je isporučen CT aparat koji će biti stavljen u funkciju u narednih 15 do 20 dana dok se završe svi potrebni radovi. Taj CT i mobilni rentgen aparat bit će značajni i bit će korišteni za dijagnostiku COVID-pozitivnih pacijenata i ovo je veliki doprinos kantonalne vlade u opremanju bolnice. Komisija je obišla laboratoriju i čekamo federalno ministarstvo čime bi ona počela izdavati zvanične nalaze”, rekao je Skomorac.

Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice Tešanj kazao je kako očekuju da laboratorija u ovoj ustanovi ubrzo počne izdavati zvanične nalaze.

“Komisija federalnog ministarstva zdravstva je posjetila laboratoriju i prostorije i očekujemo u toku sedmice da će izvještaj i rješenje biti gotovi, nakon čega možemo početi raditi nalaze za oboljele pacijente. Ono što nam nedostaje su testovi, njih još nismo dobili, a sve ostalo već imamo spremnim”, rekao je Škiljo, te dodao kako je u proteklim danima otkriven jedan slučaj zaraze u Tešnju, te se radi o osobi koja je radila u Maglaju koja je boravila u izolaciji zbog čega nema opasnosti od širenja zaraze.

Načelnik odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević rekao je da je zadovoljan sistemom uspostavljenim u ovom kantonu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“To što se dešava u firmama je do neke mjere izvan sektora javnog zdravstva, u kojem je situacija odlična, a mi i uz ovaj broj izlazimo iz situacije. Zahvaljujem se svima koji su nam dali podršku i ovaj naš sistem moramo održati. Nemamo smrtnih slučajeva i tu ima do naše organizacije i požrtvovanosti naših kolega”, rekao je Drljević.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić kazao je da se svi moraju pridržavati mjera, što se posebno odnosi na poslodavce u skladu sa najavljenim popuštanjem određenih mjera.

“Vrlo je važno da svi budemo svjesni, imamo pravo da se ne plašimo, ali ne smijemo druge da ugrožavamo. Svako od nas može biti pozitivan i zato moramo poštovati mjere. Bolest za većinu ne predstavlja problem, ali za određene skupine može biti opasna. Poslodavci su odgovorni za svoje radnike, po zakonima ove države, i poslodavci su dužni da provode sve mjere. Mi smo izdali smjernice za sprječavanje širenja bolesti u firmamama i stojimo na raspolaganju da pomognemo besplatno svima koji smatraju da za to ima potrebe. Bit će puno teže da se zaštitimo, zbog privrede se mjere popuštaju. Ne znamo da li će biti druga faza epidemije ali moramo biti spremni”, rekao je Huseinagić.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno