Info

VIDEO: Krizni štab ZDK- Broj oboljelih u padu, neophodno zaštititi starije osobe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je još uvijek nepovoljna, ali broj oboljelih postepeno opada – zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), od 31. januara do 6. februara registrovano je 1.297 novih slučajeva virusa korona, što je znatno manje od 1.623 sedam dana ranije, odnosno 1.937 prije dvije sedmice.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da pad broja novootkrivenih aktivnih slučajeva ukazuje na to da će ubrzo doći do poboljšanja ostalih epidemioloških parametara, posebno opterećenosti bolničkih kapaciteta i broja umrlih, koji u prethodnih sedam dana iznosi 44, ali da je do tada neophodno zaštiti starije osobe i osobe sa komorbiditetima.

-Veliki broj oboljelih ima lakšu kliničku sliku, ali moramo zaštiti naše najugroženije i najstarije kategorije i osobe sa komorbiditetima koje prednjače kod smrtnih ishoda. Preko 90 posto preminulih su osobe starije od 65 godina sa komorbiditetima – rekao je dr. Jupić, dodajući da je među umrlima i mnogo veći broj nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih osoba.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj hospitalizirano je 110 osoba, a s obzirom na pad broja oboljelih očekuje se da će u narednom periodu opasti i pritisak na bolničke kapacitete, kao i broj smrtnih ishoda.

-Da bi se to ostvarilo bitno je da se vratimo na početak pandemije, zaštitimo rizične grupe i poštujemo epidemiološke mjere, vodimo računa o ličnoj higijeni, nosimo maske i izbegavamo masovna okupljanja te se vakcinišemo, jer samo uz podršku i odgovornost građana možemo izaći iz ove teške situacije – rekao je dr. Jupić.

Krizni štab je predložio Vladi ZDK-a da produži primjenu epidemioloških mjera, bez uvođenja novih mjera, ali da se putem nadležnih institucija insistira na dosljednoj primjeni i kontroli provođenja mjera.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno