Info

VIDEO: Krizni štab ZDK- Blagi pad broja oboljelih, mjere ostaju na snazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Krizni štab ZDK- Blagi pad broja oboljelih, mjere ostaju na snazi- Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka slika u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da postoje naznake da su mjere koje je donijela Vlada ZDK-a dale rezultata jer se u posljednjih sedam dana bilježi manji broj novoboljelih.

U periodu od 1. do 7. aprila ukupno je potvrđeno 664 novih slučajeva, od čega 453 PCR testom i 211 antigen testiranjem, što je značajno manje nego prethodnih sedam dana kada je registrovan 951 novi slučaj infekcije.

Jupić napominje da antigenska testiranja nisu sadržana u statistici Federalnog zavoda za javno zdravstvo, što stvara nedoumice oko stope smrtnosti u ovom kantonu.

– Stvarni broj testiranja u ZDK-u mnogo je veći kada se uključe antigenska testiranja, tako da taj broj, iako je velik i činimo sve da zaustavimo smrtnost kakva je bila u proteklom periodu, nije onakav kako se pogrešnim tumačenjem statističkih podataka dosad analiziralo – rekao je Jupić.

Krizni štab usvojio je informaciju o epidemiološkoj situaciji sa pratećim setom protivepidemijskih mjera, koje će biti upućene prema Vladi ZDK-a. Naveo je da dosadašnje mjere ostaju na snazi, izuzev zabrane rada obdaništa od kojih je veći broj počeo da radi nakon što su dobili pozitivno mišljenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) o provedbi biosigurnosnih mjera.

– U naredbi ćemo od obdaništa zahtijevati da se te mjere poštuju, vršit ćemo stalne kontrole i analize i svako od njih ko bude ispunjavao uslove moći će nesmetano da radi. Također, ići ćemo sa ubrzavanjem određenih procedura koje bi omogućile našim policijskim strukturama i inspekcijama efikasniji rad na terenu, jer se susreću sa nizom problema prilikom provođenja naredbi koje Vlada donese – rekao je Jupić.

Naglasio je da su bolnički kapaciteti još uvijek popunjeni, ali da se s obzirom na blagi pad broja novooboljelih očekuje da pritisak na bolnice oslabi u narednoj sedmici.

– Epidemija se sa gornjeg dijela ZDK-a, koji je naslonjen na KS, odakle je krenuo treći val, polako premješta prema Tešnju i okolini. Opća bolnica Tešanj polako puni svoje kapacitete, ali je Krizni štab i zdravstveni sektor uspio spriječiti da istovremeno bukne proces na cijelom kantonu, što bismo, s obzirom na naše bolničke kapacitete i hronični nedostatak sofisticiranog zdravstvenog kadra, vrlo teško podnijeli – rekao je Jupić, navodeći da je u ZDK-u trenutno 1.500 aktivnih slučajeva infekcije, što nije mnogo u poređenju sa drugim velikim kantonima.

Krizni štab je pokrenuo potrebne procedure u smislu implementacije i zakonite upotrebe lijeka “Tocilizumab” u bolničkom liječenju virusa Covid-19. Jupić je naglasio da su otklonjene određene zakonske prepreke koje bi se mogle pojaviti prilikom primjene lijeka te da su dobijeni potrebni podaci od Agencije za lijekove BiH i Federalnog ministarstva zdravstva.

– U našim ustanovama se rješavaju tehnički detalji da bi se ovaj lijek od momenta donošenja odluke uz refundaciju mogao primjenjivati i bio dostupan našim pacijentima u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji je iskazao spremnost da ovaj problem na kvalitetan način riješi i da na taj način, s obzirom da postoji niz analiza u svijetu o značajnom doprinosu ovog lijeka u liječenju određenih COVID pozitivnih pacijenata, lijek bude dostupan našim građanima – rekao je Jupić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno