Info

VIDEO: Krizni štab izdao preporuku da se sagledaju mogućnosti postepenog vraćanja učenika u školske klupe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Krizni štab izdao preporuku da se sagledaju mogućnosti postepenog vraćanja učenika u školske klupe – Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici dao je preporuku kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da krene u postepen prelazak sa online na konvencionalni način izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu.

– Mjere će zavisiti od škole do škole, budući da na području ZDK-a postoje škole koje mogu organizirati nastavu bez prelaska na online, tako da će Ministarstvo u narednim danima korigovati postojeće uputstvo koje je ranije upućeno osnovnim i srednjim školama i dostaviti uputstvo koji će se ublažiti određene mjere kada je u pitanju izvođenje nastave – rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji je prisustvovao sjednici Kriznog štaba.

Krizni štab je razmatrajući prijedlog ovog ministarstva i analizirajući statističke podatke o oboljelima među djecom školskog uzrasta konstatirao da je stopa obolijevanja kod populacije do 20 godina dvostruko manja nego na nivou Federacije BiH, a četiri puta manja u odnosu na populaciju stariju od 20 godina, što ukazuje na to da su dosadašnje provedene bio-sigurnosne mjere u školama bile uspješne.

– I dalje će se provoditi sve mjere, a ono što je i bio pristup ZDK-a kad je u pitanju bio-sigurnost u školama je individualni pristup u svakoj školi. Nemaju sve škole iste uslove i ponovo će svaka škola razmotriti svoju situaciju i ukoliko bude bila u mogućnosti vratit će sve učenike u školske klupe – rekao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić.

Naglasio je da će se u narednom periodu vršiti analize i praćenje stanja, a ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije blagovremeno poduzeti mjere i vratiti online nastava.

– Sad u ovoj situaciji smatramo da trud koji je uložio INZ kada je u pitanju razvoj metodologije i ogroman trud koji su uložile sve osnovne i srednje škole i Univerzitet u Zenici da osiguraju vlastite planove, procjene rizika i provođenje svih mjera koje bi spriječile širenje infekcije unutar škole, daju nam za pravo da damo preporuku da se ide ka vraćanju na konvencionalnu nastavu – rekao je Huseinagić.

Epidemiološka situacija u ZDK-u je i dalje nepovoljna, ali se bilježi pad broja oboljelih. Do sada je ukupno registrovano 5.797 slučajeva zaraze, od kojih je aktivno 2.238, a ukupan broj umrlih iznosi 329. U prethodnih sedam dana potvrđeno je novih 219 slučajeva i 24 smrtna ishoda.

– Imamo nešto manji broj pozitivnih i smrtnih slučajeva, tako da je epidemiološka situacija sada slična onoj iz s početka oktobra kad smo imali znatno mirniju situaciju, ali nema mjesta bilo kakvom opuštanju, jer je ovo problem s kojim ćemo se još dugo nositi – rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić.

Najavio je da će iduće sedmice ZDK dobiti 9.000 antigen testova koji će najvećim dijelom biti distribuirani domovima zdravlja, a prema kriterijima koje će pripremiti članovi ekspertnog tima Kriznog štaba ZDK-a.

Krizni štab je “olabavio” kriterije za PCR testiranja, pa će tako u narednom periodu, pored zdravstvenih radnika i rizičnih grupa, testiranje biti omogućeno svim građanima koji budu imali potrebe za testiranjem.

Jupić je istakao da će fokus Kriznog štaba biti na donošenju mjera za poboljšanje uslova za liječenje non-covid pacijenata, što omogućuje i postepeni povratak oboljelih anesteziologa u službu, posebno u KBZ-u, jer su za covid-pacijente osigurani potrebni prostori, kapaciteti i potrebna oprema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno