Info

VIDEO: Kratkometražni film- “Meni je ovako svaki dan”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
VIDEO: Kratkometražni film- “Meni je ovako svaki dan” – Projekt osmislili: Vanna Ćurin, Hana Sarajlić i Emir Velić, u sklopu programa Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima, pod pokroviteljstvom organizacije Humanity in Action Bosna i Hercegovina. Pandemija koronavirusa (COVID-19) je većini populacije u Bosni i Hercegovini znatno izmijenila svakodnevnicu.
Građani su bili dužni pridržavati se mjera izrečenih od strane nadležnih organa, a jedno od najčešćih uputstava koja su se mogla čuti jesu izoliranje od vanjske okoline.
U skladu s tim, mnogi su se odlučili na dobrovoljnu samoizolaciju, što je za većinu bila jedinstvena prilika da se nađu u takvoj situaciji. Iako navedena situacija nije bila nimalo prijatna, za određene grupe stanovništva je ona predstavljala samo rutinu. Osobe sa poteškoćama u razvoju, fizičkim invaliditetom, LGBTQI populacija, kao i druge ranjive skupine, iz dana u dan proživljavaju samoizolaciju koja nije zakonom nametnuta, nego je prozvod društvene stigmatizacije.
Fenomen permanentne samoizolacije je stvaran i može biti posljedica nametnutog društvenom, infrastrukturnog ili institucijskog konteksta. Radi se o ljudima koji su bespravno ostavljeni na marginama društva, a često su subjekti predrasuda, stigmatizacije i nepovoljnog tretmana. Situacija s kojom se čovječanstvo suočilo krajem 2019. i početkom 2020. godine podstakla je Hanu Sarajlić, Vannu Ćurin, i Emira Velića, da razmisle upravo o gore navedenim grupama te počnu raditi ka podizanju svijesti o njihovim životnim okolnostima.
U filmu se koristi koncept samoizolacije, kroz koji se ilustrira kako su problemi prosječnog čovjeka uzrokovani pandemijom zapravo kratkoročni u poređenju sa stigmatiziranim skupinama. Film prikazuje četiri priče o (samo)izolaciji: priču osobe sa cerebralnom paralizom, osobe sa shizofrenijom, biseksualne osobe, te priču jedne prosječne osobe i njenog osvrta na samoizolaciju tokom pandemije.
Neki akteri filma, kao i jedan od autora su iz Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno