Zenica

VIDEO: Kontrolira li se odlazak na dopust iz zatvora?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nepovratak u zatvor nakon dopusta, poput nedavnog slučaja iz Kazneno- popravnog zavoda Zenica, uznemirio je bh. javnost. U zatvor se nije vratio dvostruki ubica, koji je nekoliko dana kasnije uhapšen. Slučajevi, poput ovog nameću pitanje: ko odobrava i kontrolira dopuste iz zatvora.

Vanzavodska pogodnost, kao što je odlazak na dopust, objašnjavaju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, mogućnost je koju pruža Zakon o izvršenju krivičnih sankcija. Napominju i da to nije obavezno. Preduslov je pozitivno mišljenje MUP-a i Centra za socijalni rad.

RUSMIR ISAK, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica

Imamo sektor odgoja i tretmana i sektor sigurnosti, koji razmatra te takve slučajeve. Ako je A grupa ako je pozitivan, dobar i primjeran zatvorenik dobije pozitivno mišljenje uz saglasnost direktora i koristi vanzavodske pogodnosti./Bilo kakav disciplinski postupak protiv tog zatvorenika on nema nikakve pogodnosti unutar Zavoda.

Dopust, objašnjavaju u Centru za sigurnosne studije, omogućava podsticanje što boljih uslova i okolnosti za rehabilitaciju. Dopust se određuje s obzirom na različitost trajanja zatvorskih kazni, te njihovog parcijalnog izvršenja, gdje sam čin krivičnog djela nema posebnog značaja.

BENJAMIN PLEVLJAK, Centar za sigurnosne studije

Osobe osuđene do 10 godina zatvora za krivična djela recimo genocida, ratnih zločina, puštanja u promet opojnih droga itd. Njima se mogu određivati te pogodnosti nakon odsluženja tri petine zatvorske kazne i naravno za osobe osuđene preko 10 godina zatvora bez obzira o kojem krivičnom djelu se radi, to zakon o izvršenju krivičnih sankcija fino obrazlaže.

Osuđeni sa dužim periodom izdržavanja zatvorske kazne, osim dopusta, imaju pravo i na godišnji odmor, kao nagradu za svoj rad unutar Kazneno- popravnih zavoda, pojašnjava advokat Mehmedbašić.

OMAR MEHMEDBAŠIĆ, advokat

Treba praviti razliku imaju grupe A,B,C, oni koji su u A grupi imaju mogućnost izlazka, B da se još malo poprave, C nemaju pravo i smatram da je to kao u svemu da postoji nagrada i da treba postojati.

U Uredu ombudsmana koji se bavi pravima osoba lišenih slobode kažu da je teško procijeniti iskrenost osuđenika. U posljednjih pet godina izdali su tri preporuke.

VEDRANA PAVLOVIĆ, pomoćnica Ombudsmana BiH

Tu se gleda da li je osuđeno lice radno angažvano, da li je osuđeno lice promijenilo svoj stav prema društvu, prema krivičnom djelu, vodi se računa naročito o tome da li njegov odnos i vladanje prema ovlaštenim službenim licima u okviru kazneno-popravne ustanove prilikom izdržavanja kazne.

Dopust kao vanzavodska pogodnost je mogućnost, ali nikako i pravo koje osuđena osoba mora dobiti. Ključni zadatak je pravilna procjena nadležnih organa.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno