Politika

VIDEO: Ko će činiti vlast, a ko opoziciju u ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prekompozicija vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu ulazi u treću sedmicu. Prošle sedmice, uz neuspjele pokušaje stvaranja nove većine, politički akteri iznijeli su međusobne optužbe. Zenički gradonačelnik je za rušenje kantonalne vlade optužio SDP. Iz SDP-a poručuju da Kasumović riješi svoje unutar-stranačke probleme i da ne žele u vlast s preletačima. Iz Demokratske fronte najavljuju mogućnost razgovora i s drugim političkim opcijama.

Ima li aktuelna kantonalna vlada premijerke Amre Mehmedić podršku većine u Skupštini ZDK, pitanje je na koje niko u kantonu trenutno nema odgovor. Dvije sedmice traju političke rurbulencije oko prekompozicije vlasti i imenovanja nove Vlade ZDK. Dok ostali politički akteri šute, zenički gradonačelnik za rušenje kantonalne vlade optužio je SDP.

FUAD KASUMOVIĆ, predsjednik BHI KF

“SDP to radi, ruši Vladu u ovom ZDK, jer oni ne mogu progutati da ja imam bolju poziciju u ovom gradu od njih, da se ogradim, ne čitav SDP, zna se ko je Fuad Kasumović.”

Dok iz kantonalnog odbora na optužbe Kasumovića nisu reagirali, iz zeničkog SDP-a odbacuju takve navode uz tvrdnju da je nova većina već dogovorena.

ALMIR BABAJIĆ, član Središnji odbor SDP-a Zenica

“SDP ne ruši tu Vladu, ovdje imamo jasan problem četiri zastupnika, imaju nesuglasice sa predsjednikom stranke i bilo bi korektno da oni to riješe sa predsjednikom stranke, a ne da nas uvlače u te procese. Da se ne lažemo, rekonstrukcija je već napravljena u kojoj nema SDP-a.”

U kantonalnoj organizaciji SDA, koja ima najveći koalicioni kapacitet, kratko su prokomentarisali da se ne žele miješati u unutarkoalicione sukobe još uvijek aktuelne većine, kao i to da vode razgovore o formiranju nove kantonalne vlade. Iz DF-a je saopćeno da i dalje participiraju u aktuelnoj skupštinskoj većini, te će sve eventualne razgovore u narednom periodu voditi sa trenutnim koalicionim partnerima. U istom saopćenjuistaknuta je i mogućnost razgovora sa drugim političkim opcijama.

“U slučaju da neki od koalicionih partnera ne posjeduju potpisani i dogovoreni zastupnički kapacitet, smatramo neizbježnim razgovore i sa političkim subjektima koji taj kapacitet posjeduju”, kažu iz DF-a.

Poznavaoci političkih zbivanja u ovom kantonu napominju da se u posljednjih mjsec dana na kantonalnoj političkoj sceni mnogo toga promijenilo, kao i to da je prekompozicija ili rekonstrucija Vlade ZDK neizbježma.

Koće činiti vlast, a ko opoziciju u ZDK trenutno je teško potvrditi. Svi akteri turbulentnih političkih zbivanja u ovom kantonu složni su u ocjeni da će sve biti poznato do kraja ove sedmice. Ono što je sigurno i izvjesno je da, u bilo kojoj od mogućih kombinatorika, vlada premijerke Amre Mehmedić broji posljednje dane.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno