Zenica

VIDEO: Kasumović o KB Zenica “Postoje dvije opcije da se dogovorimo oko kirije ili…”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica i PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” iz Sarajeva potpisali su ugovor o osnivanju prava za izgradnju objekta i uspostavu SZU za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica, u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

Zgrada će se graditi na oko 1.000 kvadratnih metara zemljišta u krugu KBZ-a, ali će imati ukupnu površinu od 3001,38 kvadratnih metara te 2.703,96 kvadratnih metara korisne površine.

Gradonačelnik Kasumović je tom prilikom napomenuo kako su sudskom presudom ishodili vlasništvo nad zgradama i zemljištem u krugu KBZ-a.

Tom prilikom bilo je i govora o statusu Kantonalne bolnice Zenica i odnosu prema istoj, a tom prilikom Kasumović je izjavio:

“Moramo poštovati zakon, drugo je ono što mi osjećamo u duši. Ja kao gradonačelnik i Gradska uprava moramo domaćinski upravljati gradskom imovinom. Šta znači domaćinski? Grad je osnivač Doma zdravlja i mi smo sve objekte dali besplatno na korištenje, dok god postoji. Sve porodične ambulante, Dom zdravlja i Hitnu koju pravimo i sve im dali jer smo osnivač. Kanton je osnivač Kantonalne bolnice i on mora doći sjesti i razgovarati. Dvije opcije će biti kad dođe taj premijer, ako smije doći ovdje, ne mislim, nego ga je strah mene. Dvije su opcije jer sam im davno govorio. Jedna je da za mizerna sredstva naprave nešto u ovom gradu koji su pljačkali 30 godina i druga da se dogovorimo oko kirije, treće ništa ne postoji” naveo je Kasumović.

Nakon višegodišnjeg sudskog procesa Vrhovni sud FBiH presudio je da je Grad Zenica vlasnik zemljišta i objekata današnje Kantonalne bolnice Zenica u posljednjoj presudi.

Premijer ZDK, Nezir Pivić je prošle sedmice da će Grad Zenica uskoro dobiti ponudu šta želi sa KB Zenica.

Premijer Pivić je na press konferenciji povodom prvim 100 dana rada Vlade, rekao da je vlasnička tužba Grada Zenice zaustavila razvojne projekte u KBZ-u, a to su, prije svega, Projekt poboljšanja energetske efikasnosti te izgradnja Odjela interventne kardiologije, zbog čega je propao i ugovor s njemačkim partnerom. Naglasio je da je KBZ njemačkom partneru bio prinuđen isplatiti i odštetu.

“Imamo gotov projekat, a postoji i ogromna potreba za interventnom kardiologijom. Vlada ZDK će uskoro objaviti planove i viziju razvoja Kantonalne bolnice Zenica. Razvoj nema alternativu, ali razvijati bolnicu u sadašnjem krugu ili tražiti neku novu lokaciju za KBZ, čak i u drugim općinama. Ako budemo prinuđeni i ne budemo imali podršku Grada Zenica, što da ne “ kazao je premijer Pivić.

Naglasio je da Vlada “neće ulaziti u besplodne rasprave s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem”, koji je podnio tužbu te na Vrhovnom sudu ishodovao upis zemljišta u vlasništvo Grada Zenica.

Kazao je kako mu nije jasno da neko, nakon što je bolnica na istom mjestu od 1957. godine te nakon što toliko godina ima status kantonalne bolnice, traži zemljište u svoje vlasništvo pa se pitao i koje su namjere grada Zenice.

Najavio je da će Grad Zenica uskoro dobiti ponudu da se očituje šta želi s KBZ-om, nakon čega će donijeti odluku da li će ZDK i dalje ulagati u tu ustanovu ili će graditi potpuno novu bolnicu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno