Kultura

VIDEO: „Kapija“ Zeničanke Medihe Šehidić promovirana u Žepču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Opća biblioteka Žepče organizirala je tradicionalni 8. književnoumjetnički susret u Žepču. Ovim projektom objedinili su dva važna događaja – Mjesec knjige i Mjesec borbe porotiv raka dojke. Uz promociju knjige „Kapija“ autorice Medihe Šehidić, značajan doprinos programu dale su žene okupljene u Udruženje oboljelih od raka dojke i drugih malignih bolesti „Biram život“ iz Žepča, kao i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Slovo o Žepču“ i Čitalačkog kluba „Bookirani“.

Roman „Kapija“ Medihe Šehidić za samo jednu godinu postao je jedna od najtraženijih knjiga u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Odlučna da se bori za život, za ljubav, da preživi uz kćerku i unuku i da se glasno oslobodi patrijarhalnih okova. „Kapija“ je, kako i sama autorica kaže, knjiga suočavanja i ogoljavanja: „Činjenica je da mi, bar moja generacija odrasla u tim nekakvim tradicionalno patrijarhalnom sredinama, nosi određene stege od samog djetinjstva. Eh, trebalo se razboljeti da se sve to sagleda iz nekog drugog ugla, da se uđe u astral, da se odozgo gleda na svoje tijelo, na svoju dušu, faktički – da se dođe u jednu fazu gdje je bolest dovodi do oslobađanje, što je određeni paradoks, ali je činjenica”.

Osloboditi se okova i pričati o najtežim životnim iskustvima, a istvoremeno pronaći prijatelje koji dijele istu ili sličnu životnu sudbinu. Statistički podaci su poražavajući, svaka osma žena ima dijagnosticiran rak dojke. Redovan pregled može spasiti mnoge živote, a podrška porodice i prijatelja ima poseban značaj.

“Ako imate podršku svoje porodice, imate podršku prijatelja, imate podršku radne sredine, kolega i kolegica, a uz to imate jednu aktivnost kao što ja imam – radim sa djecom, kulturno-umjetničko društvo, onda nema ništa ljepše na svijetu, onda ste presretni jer imate ljude koji vas vole i koji vi volite”, kaže Zemira Mujičić, članica Udruženja Biram život.

Prva knjiga, „Brodska cesta b.b.“ pisana iz ugla napuštenog i ostavljenog djeteta, govori o vremenu i životu u Zenici 70-ih i 80-ih godina. Nastala je kao potreba da se zahvali svima koji su u najtežim trenucima bili uz nju.

“Jako malo žena iskreno govori o tom porazu o toj nemoći i, naravno, ono što je i meni bila nekakva spoznaja da mi je najviše hrabrosti trebalo da priznam, stanem ispred ogledala – evo i ovo sam ja, nemoćna sam, bolesna sam, slaba sam, ne mogu”, govori autorica.

Promotor je bio Nedžad Hodžić. Za „Kapiju“ kaže da je teška knjiga: “Teška je knjiga zato što je ona stvarno knjiga. Dakle, ovo je stvarnosna proza – tako je zovu, zapravo. Nema više tu fikcije. Bolest je potrefila ženu sa nevjerovatnim talentom, to je prva stvar. Druga, potrefila je ženu koja je nevjerovatan borac”.

Žepčaci su još jednom pokazali koliko cijene književnost, umjetnost, ali i udruženja i institucije koji ulažu ogromne napore da kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici bude po mjeri svakog čovjeka.

Autor: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno