Sudske klupe

VIDEO: Kakve sankcije može očekivati osoba čiji je video prouzrokovao samoubistvo mladića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kažu da je to rak-rana bh. društva. Jedan je od tri stuba vlasti koji vapi za reformama, a to uostalom traži od nas i Evropska unija.

Umjesto reformi imamo afere i kritike javnosti da se radi sporo, neefikasno i da je iza svega politika. Večeras smo u našoj emisiji govorili o pravosuđu, sigurnosti, međusobnoj saradnji, ali i perspektivama. Gdje su problemi i kako bolje uvezati ove oblasti, kako bi nam svima bilo bolje?

Gost emisije 7 Plus Hayat TV-a bio je Almin Dautbegović, advokat i profesor krivičnog prava.

Što se tiče rada pravosuđa u slučaju samoubistva Mladena Dulića, koji je pogodio cijeli region, Dautbegović smatra kako je teško išta učiniti, obzirom da se radi o ambijentu društva u kojem živimo.

Neko strožije zakonodavstvo neće značiti odvraćanje budućih počinilaca. Teško je govoriti o sankcijama. Osoba koja je htjela napraviti neku vrstu humora, nije ni u snu mogla zamisliti da posljedice mogu biti ovakve. Organi gonjenja će biti ljuti i strogi, ali ne mislim da neka kazna može biti značajna – naveo je Dautbegović.

Komentarišući navode o navodnom spremanju atentata na tužioca Dubravka Čamparu, Dautbegović je kazao da tužioci rade odgovoran posao, ali ambijent nije takav da trebaju strepiti za život.

Napada na tužioce i pravosudne radnike nije bilo .Bilo je prijetnji, ali ozbiljnijih napada nemamo. Ne vjerujem u ovu priču, samim tim što ne vidimo detalje. Kada se klupko odmota, možemo govoriti o takvim stvarima. Sigurnost i svi aspekti podrazumijevaju tajno ponašanje. Građani to ne trebaju znati – tvrdi Dautbegović.

Kada je u pitanju imenovanje novog državnog tužioca, Milenka Kajganića, Dautbegović ističe kako je rastegljivo pitanje šta očekivati.

Velika su očekivanja od Tužilaštva. Jedan dio građana misli da trebaju da hapse secesioniste i sve one koji rade na urušavanju zemlje, dok drugi smatraju kako ono uopšte ne bi trebalo ni postojati. Tek kada bi mi znali programe kandidata za tužioca, onda bi mogli pričati o tome da li je nešto ispunjeno ili ne. Kajganić je kazao da će se truditi da se postignu inicijative da države u našem okruženju, u kojima se kriju lica koja se sumnjiče za ratne zločine, predaju nama. Ovaj zadatak treba da radi država. Svjedoci smo da su te države utočišta osobama kojima se sudi. Kajganić će se oduprijeti političkim pritiscima, ali po koju cijenu – dodao je.

Smatra kako je priča o ratnim zločinima dovedena pred kraj, te da su naši narodi taoci predmeta ratnih zločina i nikad nećemo postići politički konsenzus.

Po mom mišljenju je glavnina tih predmeta završena, što u Hagu, što pred Sudom BiH. Ima još predmeta koji bi se mogli voditi. Dokazivost je teška, mnogi su odslužili kazne, umrli i slično. Ne vidim prave optužnice koje bi dovele do rasvjetljavanja pravih zločina – kazao je Dautbegović komentarišući ponovno podizanje optužnice ‘Dobrovljačka’.

VIDEO: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno