Sudske klupe

VIDEO: Kako su kroz “Mrežu” padali narkomani i razbojnici: Policijski komesar ZDK Semir Šut o hapšenjima, konkursu, zahtjevima za penzionisanje…

U okviru nastavka operativne akcije Mreža IV koju već nekoliko godina provodi Uprava policije ZDK-a, na čelu s komesarom Semirom Šutom, policijski timovi jučer u ranim jutarnjim satima izvršili su pretrese na 43 lokacije. U akciji je uhapšeno 30 osoba dok se za dvije intenzivno traga. Inače, akcija Mreža svrstava se među najuspješnije akcije u BiH, koja je u rezultirala hapšenjem 381 osobe, a sudski epilog dosadašnje tri akcije jeste izricanje 250 godina zatvorskih kazni ne računajući procese koji su još u toku.

Komesar Šut je na početku gostovanja govorio o nastavku akcije Mreža u kojoj je uhapšeno 30 osoba i koje su odmah predate Tužilaštvu.

Jučer je učestvovalo oko 300 policijskih službenika Uprave ZDK, kolega iz SBK-a i FUP-a. Upravo u ovom momentu u Općinskom sudu se odlučuje o mjerama pritvora i mi očekujemo da će najmanje za deset osoba biti određen pritvor. Jedan broj lica je već priznao krivična djela koja im se stavljaju na teret, nakon što su im predočeni dokazi koji su prikupljeni u proteklom periodu, a jedan dio će biti pušten i branit će se sa slobode – kazao je komesar Šut, te dodao da najveći broj lica koja su jučer uhapšena sumnjiče se za neovlašteni promet i prodaju opojnih sredstava, za posjedovanje opojnih sredstava.

U akciji Mreža IV uspjeli smo i dokazati krivično djelo „trgovina ljudima“ koje je jako kompleksno i složeno za dokazati, tako da ćemo za tri lica sa područja Kaknja podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „trgovina ljudima“ – istakao je Šut.

Gostujući u emisiji Dobar dan BiH, komesar Šut je kazao da je u sklopu akcije Mreža IV zaplijenjeno preko 23 kilograma opojne droge speed, a najveće količine su zaplijenjene u saradnji sa kolegama iz SBK-a.

Zaplijenjeno je i nekoliko kilograma marihuane i opojne droge speed na području Zeničko-dobojskog kantona, oružje, municija, pribor za prodaju i pripremu droge. S druge strane, vrlo često se u javnosti na društvenim mrežama, minimiziraju te male količine, kako mi kažemo „jedan ili dva džointa“. Rekao bih da je opasnost i jedan džoint, od jednog džointa se ulazi u tu opasnu dozu. Naša država je kao is ve države u regiji, izuzetno opterećena prisustvom narkotičkih sredstsva, to je veliki problem i o njemu se ne govori dovoljno. Policijske agencije rade koliko mogu, a mi smo se prepoznavši taj problem prije par godina opredijelili za jedan strateški pristup, jedan od naših strateških ciljeva bio je kontinuirana, planska akcija sistematskog prikupljanja dokaza, radije nego pojedinačne zaplijene.

Komesar Šut ističe da ovakve akcije kao što su Mreža III ili IV traju u prosjeku od šest do devet mjeseci.

To je jedan uporan rad nekoliko desetina kriminalističkih istražitelja, policijskih službenika i u uniformi i u civilu, rad naših informatičkih stručnjaka, primjene i upotrebe svih sredstava kojima raspolažemo. Dakle, masa je dokaza, dokumenata, transkripta razgovora, uloženog truda, radi se 24 sata. Želim da pohvalim i čestitam svima na jednom predanom i upornom radu, radu u kojem se ne pita za radno vrijeme i za pauze. Zahvaljujem se i kolegama koje su nam pomogle, iz FUP-a, iz MUP-a SBK-a i iz OSA-e – istakao je komesar, te naglasio da ove akcije bez dobre saradnje sa tri ili četiri policijske agencije, ne bi ni uspjele.
Bez dobre saradnje akcije ne bi uspjele. Zatvaranje u neke kantonalne okvire, administrativne granice i prepreke, ne donose dobre rezultate – istakao je Šut.

Mnogi se pitaju da li postoji strah kada specijalci, inspektori, policajci krenu u jednu ovakvu akciju i sve dok se akcija ne završi, da nešto ne pođe po zlu, da se nekome nešto ne desi, jer policijski posao je itekako opasan.

Ja sam jučer ujutro u 4:30 ispratio grupu od 300 policijskih službenika na zadatak, zaželio im sreću, dao neke upute. Nije u pitanju strah nego je u pitanju briga. Velika je briga kad pošaljete grupu policijskih službenika koja treba izvršiti nasilan upad u stanove i sredina u kojima ima oružja ili eksplozivnih naprava. Mi smo u akcijama mreža oduzeli 28 komada dugocijevnog naoružanja, 20-ak pištolja, desetine ručnih bombi, 500 komada municije. Treba ući u takve prostorije, nekad i nasilno, i zaista je prisutna briga za svakog policijskog službenika. Mi smo zahvaljujući profesionalnosti policijskih službenika, ali i obuci na kojoj insistiramo i koju provodimo, proveli do sada sve akcije bez povrijeđenih policijskih službenika ili sa manjim povredama koje možemo zanemariti. Ali, isto tako i bez teških i nepotrebnih povreda lica prema kojima djelujemo. Bez obzira što su to lica koja mi lišavamo slobode, mi moramo voditi računa i o njihovim pravima i sredstva prinude primjenjivati u skladu sa zakonom i samo u mjeri u kojoj su potrebni.

Komesar Šut naglašava da u akcijama u kojima je učestvovalo 1.000 policijskih službenika i u kojima su uhapsili preko 300 lica, nemaju teških tjelesnih povreda i nemaju tužbi po tom pitanju, što govori o jednom visokom nivou profesionalizma koji je prisutan kod provođenja ovih akcija.

U akcijama kodnog naziva Mreža uhapšena je 381 osoba, izvršen je 251 pretres, dokazano je oko 400 krivičnih djela, a za 92 lica je određen pritvor.

U dosadašnjim akcijama izrečeno je 250 godina zatvora za izvršioce koje smo mi lišavali slobode, s tim što treba napomenuti da su neka suđenja za Akciju mreža III u toku, tako da će se ovaj broj povećati – kazao je između ostalog, Semir Šut, komesar policije ZDK-a, gostujući u emisiji Dobar dan BiH Hayat televizije.

(HAYAT)

Video pogledajte u nastavku:

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem