Zločini

VIDEO: Kako funkcionira lanac automafije u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Kako funkcionira lanac automafije u BiH – Termin “automafija” godinama je u kolokvijalnoj upotrebi u Sarajevu koliko traje problem sistemskih krađa automobila u tom gradu.

Prema statističkim pokazateljima policije 2017. godine u cijeloj BiH ukradeno je 775 automobila, a najveći dio upravo u Sarajevu, čak 431, prenosi Hina.

Policija je uspjela pronaći i vlasnicima u Sarajevu vratiti tek 103 vozila. Zbog krađa je kazneno prijavljeno 48 osoba.

Rekordna godina za kradljivce bila je 2010. godina kada su Sarajlije i njihovi gosti ostale bez više od 1.400 automobila.

Kada se zbroje podaci za proteklih deset godina dođe se do čak 7.200 automobila ukradenih samo u Sarajevu.

Policijske istrage utvrdile su da je riječ o dobro uhodanom kriminalnom lancu jer su na meti uglavnom bila skupocjena vozila marke Vokswagen, Audi, BMW.

Obijanje vozila traje nekoliko minuta

Organizirane grupe koje uglavnom imaju sjedišta u bh. entitetu Republika Srpska, odnosno na Palama, Sokocu i Istočnom Sarajevu bi tokom noći slale svoje ekipe preko međuentitetske granice gdje bi im saradnici iz Sarajeva ranije identificirali potencijalni plijen, objašnjava Hina.

Uz savremene alate obijali bi vozila i u samo nekoliko minuta odvozili ih u drugi entitet.

Ako bi ih policajci i opazili bilo im je lako pobjeći jer sarajevska policija nema ovlasti ni u potjerama prijeći međuentitetsku granicu do koje lopovima treba desetak minuta.

Dok bi sarajevski policajci alarmirali kolege u drugom entitetu lopovi bi s plijenom već nestali na nekoj od zabačenih seoskih cesta, skrili ukradena vozila u tajnim garažama i potom im prepravili serijske brojeve te ih takve nudili na crnom tržištu Srbije ili Crne Gore.

Alternativa je bila da ih jednostavno isijeku na dijelove, a njih opet preprodaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno