Info

VIDEO: Jupić- Ministarsvo zdravstva ZDK podržava izmjene Zakona o javnim nabavkama FBiH

VIDEO: Jupić- Ministarsvo zdravstva ZDK podržava izmjene Zakona o javnim nabavkama FBiH – Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je na inicijativu Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK, u ovom ministarstvu prošle sedmice održan sastanak s predstavnicima jedne farmaceutske kuće koji su ponudili mogućnost nabavke Pfizerove vakcine protiv virusa Covid-19.

Međutim, na sastanku je konstatirano da kantoni ne mogu vršiti nabavku ovih vakcina zbog ograničenja iz postojećeg Zakona o javnim nabavkama FBiH, za kojeg Jupić smatra da je “trom i sazrio za radikalne promjene”.

– Problem ograničenja javnih nabavki nije samo specifikum ZDK-a, nego i ostalih kantona, FBiH i kompletne države. U najboljem slučaju, kompletna procedura nabavke bi trajala dva-tri mjeseca, a svjedoci smo da će puno prije biti obezbijeđene vakcine sa nivoa FBiH – rekao je Jupić.

Jupić se zahvalio Sindikatima doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK što su organizirali sastanak i što žele pomoći prilikom nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Naglasio je da će ovo ministarstvo podržati inicijativu za izmjene Zakona o javnim nabavkama FBiH, ali da zadnju riječ imaju parlamentarci koji donose ili mijenjaju zakone i odluke.

– Izmjene koje mi predlažemo nisu ni u kojem slučaju usmjerene na to da se pojedincima daju prekomjerne ovlasti i da može raditi ko šta hoće. Bilo kakva nesposobnost, nesnalaženje ili kriminal u provođenju nekih aktivnosti treba i mora da bude sankcionisan, a to je predviđeno drugim zakonskim aktima, tako da ćemo mi sa svoje strane iskoristiti sve da krenemo u procedure izmjene ovog zakona – rekao je Jupić.

Pozvao je nadležne u Vladi FBiH, nadležnom ministarstvu i federalne parlamentarce da obrate pažnju na nefunkcionalnost postojećeg Zakona o javnim nabavkama te osmisle kvalitetna rješenja koja će omogućiti da se izuzmu ili olakšaju javne nabavke u zdravstvenom sektoru barem u vrijeme epidemija, pandemija i stanja prirodne nesreće.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: