Info

VIDEO: Još se čekaju odgovori o aferi kisik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nabavka medicinskog kisika od neovlaštenog dobavljača od strane nekoliko zdravstvenih ustanova u ZDK pokrenula je lavinu pitanja na koje javnost, odnosno pacijenti i njihove porodice još uvijek nisu dobili nikakav odgovor, prije svih od Ministarstva zdravstva iz kojeg za sada nema konkretnih koraka po pitanju sankcionisanja odgovornih. Slučaj istražuje i Kantonalno tužilaštvo ZDK.

Dom zdravlja Zenica, kao i domovi zdravlja u Tešnju, Usori, Doboj Jugu, Žepču, Maglaju i Brezi kupovali su navodni medicinski kisik od dobavljača koji nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, potvrđeno u nalazima kantonalnih zdravstvenih i farmaceutskih inspektora. U istom nalazu evidentirana je i upotreba spornog kisika u terapiji pacijenata. O svemu je 8.novembra informisano Ministarstvo zdravstva, a prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, ostavljen je rok od mjesec dana upravnim odborima da smijene direktore navedenih ustanova.

MIRNES BAŠIĆ, premijer ZDK

Ja kao premijer očekujem i insistiram da i upravni odbori a i ministar postupe u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Do sada je, zbog utvrđenih nepravilnosti u nabavci i upotrebi kisika, jedino smijenjen direktor doma zdravlja u Brezi. Ostali upravni odbori, uprkos tvrdnjama inspektora o kršenju zakona, ističu da je sve rađeno u skladu sa procedurama i zakonom.

dr.ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDK

Da su praktično svi upravni odbori konstatovali da nije bilo povrede propisa i osnovnih akata i poslovanaj ustanova tako da, osim DZ u Brezi, ja sam upoznao Vladu o tim stavovima upravnih odbora i dokumentaciju smo proslijedili ostalim institucijama.

Izvještaji upravnih odbora proslijeđeni su Kantonalnom tužilaštvu ZDK koje je formiralo predmet u okviru kojeg se, kako nam je potvrđeno, vrše provjere i analize prikupljenih dokaza. Struka navodi da će biti vrlo lako utvrditi da li je kao lijek pacijentima apliciran industrijski, umjesto medicinskog kisika, a ako jeste, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

prof.dr.ILHAN BUŠATLIĆ, Odsjek za hemijsko inženjerstvo UNZE ( 18.10.2021. )

Odgovorajuće referentne laboratorije će lako utvrditi da li je došlo do onečišćenja kisika i da li je kisik bio zapakovan u neodgovarajuću ambalažu tj. ambalažu koja je bila namjenjena za industrijski kisik i naravno ,ako se to radilo, to stvara mogućnost da je moglo ostaviti negativne posljedice po pacijente.

Dok se čeka rasplet istraga i prebacivanja odgovornosti, pacijenti i porodice preminulih od covid-a, kojima je kao lijek apliciran vjerovatno tehnički kisik, očekuju odgovore na brojna pitanja. Ono što je dobro jeste da nakon otkrivanja afere kisik u ZDK sve zdravstvene ustanove koriste isključivo medicinski kisik nabavljen od ovlaštenog distributera.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno