Info

VIDEO: INZ okupio stručnjake i pedagoge iz 62 škole u ZDK na temu sigurnosti u školama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) uz podršku tri ministarstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova i obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te “Partnera u zdravlju”, bila je domaćin  webinara “Povećanje sigurnosti u školama”.

Webinar je bio namijenjen pedagozima osnovnih i srednjih škola u kantonu, s ciljem postizanja što boljih sistemskih rješenja kako bi zajednički doprinijeli sigurnijem školskom ambijentu. Projekt i webinar su planirani prije tragičnih događaja u Srbiji, a kasnije i BiH i dio su planiranih programskih aktivnosti koje Služba za školsku higijenu i Uprava policije MUP-a ZDK već duži niz godina provode s ciljem povećanja nivoa sigurnosti u školama ovog Kantona.

Učesnici online dijaloga bili su Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta, Mirsada Čajlaković, stručna savjetnica za oblast obrazovanja Pedagoškog zavoda Zenica, Lejla Ekinović, inspektorica u Odjelu za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK, Nermana Mujčinović, psiholog Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, te Esmin Brodlija, psiholog i psihoterapeut Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja sa stacionarom Kakanj.

Na webinaru su aktivno učestvovala 62 pedagoga iz isto toliko škola sa područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Pedagozi su direktno učestvovali svojim iskustvima, mišljenjem, prijedlozima kao i pitanjima za predavače. Snimak webinara objavljen je na Youtube kanalu INZ-a https://youtu.be/_6aIl9jGsSI , a dostupan je i na društvenim mrežama.

Obzirom da Služba za školsku higijenu provodi preventivno-promotivnu zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine, glavni ciljevi ove Službe jesu upravo unapređenje i očuvanje zdravlja djece i njihovo sigurno okruženje.

– Važno nam je da budemo podrška nastavnom osoblju i pedagozima koji treba da znaju u svakom momentu da nisu sami, jer su zaštita i odgoj djece naša zajednička odgovornost. Kao i do sada, Služba za školsku higijenu INZ-a svim školama stoji na raspolaganju, istakao je Hasanica nakon okončanja webinara.

Jedan od zaključaka webinara je da niti jedna ustanova ili institucija ne mogu samostalno (usamljeno) preuzeti odgovornost, niti doprinijeti sigurnijem i boljem školskom okruženju, nego da to treba raditi zajednički multidisciplinarnim pristupom.

INZ

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno