Zenica

VIDEO: Institut za zdravlje i sigurnost hrane obilježio Svjetski dan uha i sluha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Institut za zdravlje i sigurnost hrane obilježio Svjetski dan uha i sluha – Svake godine 3. mart se obilježava kao Svjetski dan uha i sluha, kojeg je u ZDK obilježio Institut za zdravlje i sigurnost hrane. U okviru aktivnosti tokom 2016. godine pregledano je 3477 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola na području ZDK.

Od tog broja, kod 53 (1,5%) učenika utvrđen je problem sa sluhom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. U dosadašnjem radu Službe od 2013./14. do 2016/17. školske godine ukupno je pregledano 11.052 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno 299 (2,7%) djece. Učenici i nastavnici muzičkih škola danas su se pridružili obilježavanju kampanje i to sa udaračkim instrumentima, te su se prošetali glavnom gradskom ulicom i privlačili pažnju prolaznika.

Doktorica Elma Kuduzović, viša stručna saradnica za socijalnu medicinu, uputila je savjet roditeljima da obrate pažnju na svoje dijete, koje će nekom svojom gestom pokazati da ne ćuje dobro ili da ima neku govornu manu.

-Kako živimo u vremenu koje podrazumjeva konstantnu izloženost buci, kaže doktorica Kuduzović, potrebno je prije svega kod najmlađih povesti računa o njihovoj zaštiti. Najbolja prevencija svakako je ograničavanje izloženosti glasnoj buci i smanjivanje nivoa kada je to moguće ili sklanjanje s mjesta izvora buke. Kada se šum u ušima javi sluh je oštećen, te je potrebno da se što hitnije obratite ljekaru. Glavni uzroci gubitka sluha mogu biti hronične alergije i trauma uha, te toksini prisutni u našem organizmu, kao što su živa, olovo, mangan i ksilen.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno