Info

VIDEO: Helikopterska jedinica OSBiH provela 11.000 sati u zraku pomažući građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Najviše akcija helikopterska jedinica imala je 2017. godine kada su u zraku proveli 389,30 sati. Tada su gasili požare u okolini Mostara, Drvara, Gacka, Posušja, Trebinja i okolnih mjesta. Uz pomoć vatrogasaca i civilnih službi spasili su domove i naseljena mjesta.

“Za potrebe gašenja požara utrošeno je 309 sati helikopterskog naleta, pri čemu je izbačeno 2.614.00 litara vode”, kazali su nam iz OSBiH.

Za vrijeme poplava koje su iz godine u godinu pogađale neke dijelove naše zemlje, helikopterom su evakuirane 892 osobe, a osobama koje su ostale u poplavljenim područjima dostavljeni su hrana, voda i lijekovi. Uprkos teškim vremenskim uvjetima i opasnim situacijama kada se sve urušavalo, iskusni piloti uspijevali su doći do najugroženijih i dovesti ih do sigurnog područja.

Helikopterski tim specijalizovan je i za potrage. Učestvovali su u potrazi za nestalim planinarima, vjernicima u stijenama oko Međugorja te građanima koji su nestajali na nepristupačnom terenu. Nažalost, neke od njih su okončane tragično i pronađena su tijela, dok su u drugim slučajevima svi slavili jer su spasili izgubljene.
Tako je nedavno bilo s planinarkama, češkim državljankama, koje su se izgubile na Prenju koji je bio prekriven snijegom. Helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki. Ovo je veoma složena tehnika slijetanja i traži izuzetno visok stepen posadne koordinacije te zavidne letačke vještine.
Za prvih pet mjeseci ove godine helikopterski tim je bio angažovan nekoliko puta i za sada ima 35,3 sata naleta.
“Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti i svim građanima BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos”, kazali su iz OSBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno