Politika

VIDEO: HDZ je ključni za skupštinsku većinu u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: HDZ je ključni za skupštinsku većinu u ZDK – Iako su nakon novembarskih izbora opozicione stranke najavile rušenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, za sada do toga neće doći, tako bar tvrde iz vladajuće koalicije. Povod za preispitivanje izdržljivosti te koalicije opozicija je našla u rezultatima lokalnih izbora, političkim turbulencijama u drugim kantonima, ali i činjenici da je Vlada ostala bez premijera jer je Mirza Ganić postao gradonačelnik Visokog. No, za formiranje nove parlamentarne većine u ovom kantonu uvjet je učešće HDZ-a koji, za sada, ne namjerava učestvovati u prekompoziciji vlasti.

Od početka priče u vezi sa rekonstrukcijom kantonalne Vlade, stavovi vladajuće koalicije SDA-HDZ-A-SDA su jasni – skupštinska većina je stabilna, što se pokazalo i prilikom glasanja na posljednjoj sjednici.

Aktuelna koalicija nije upitna, izjave opozicionara čista politička pusta želja, kaže Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA Zenica.

Predsjednik KO A-SDA Zenica Ramo Isak slično poručuje – nema nove parlamentarne većine, ova ostaje do kraja mandata.

Okupljanje opozicije najavio je zenički gradonačelnik, a SDP, Kasumovićev partner na lokalnom i kantonalnom nivou, stao je iza ove najave. Sa punom podrškom DF-a, SBB-a, Nezavisnog bloka i Naše stranke, imali bi 16 mandata, što nije dovoljno, pa šansu vide u samostalnim zastupnicima koji su u Skupštinu ušli sa liste Nezavisnog bloka, čiji je lider 2018. godine bio upravo sada ponovo nezavisni Kasumović.

“Ova većina koja se stvara ne želi kupovati nikog. Vidite gospodin Imamović se vratio svom jatu i Omer Škaljo najavljuje da će se vratiti u Nezavisni blok – u tom slučaju imamo 18”, kaže Kasumović.

DF, koji jedino u ovom kantonu nije u vlasti sa SDA, u skladu sa sporazumom stranačkih vrhova, spreman je biti dio nove većine, ali uz uvjet definirane platforme rada i programskih ciljeva. Imaju, naime, brojne zamjerke na funkcioniranje aktuelne vlasti.

“Premijer je u uslovima pandemije otišao na godišnji pa bio kandidat za gradonačelnika Visokog, primjeri očiglednog nepotizma, imenovanja djece za ministre… Mi smo bili spremni da preuzmemo odgovornost sa svojim izbornim rezultatom vlade. Međutim, pitanje je za Miralema Galijaševića i SDA zašto se to nije dogodilo”, ističe Alma Kratina, predsjednica KO DF-a Zenica.

Prema svemu sudeći, do promjena u ovom kantonu teško bi moglo i doći jer su ključevi vlasti u rukama vladajućeg HDZ-a, bez čijeg prisustva ni Klub SBB-a ne bi učestvovao u punom kapacitetu.

SBB-ov kantonalni zastupnik Ermin Čehić objašnjava kako traže da u budućoj koalicionoj većini učestvuju legitimni predstavnici hrvatskog naroda odnosno predstavnici koji su dobili saglanost Hrvatskog narodnog sabora.

“Mislim da u bi ovo vrijeme bilo zaista najgora stvar koja bi se mogla destiti građanima ZDK-a da mi idemo u prepakovanje parlamentarne većine”, kaže Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ-a BiH Zenica.

I dok opozicija udružuje kapacitete, aktuelna većina, iako sa minimalnom prednošću, za sada zadržava Vladu na okupu. U prvim danima naredne godine moraju kreirati budžet i birati novog premijera, iz redova SDA, kojoj je ta pozicija pripala prilikom raspodjele resora.

VIDEO PRILOG FTV MOŽETE POGLEDATI U NASTAVKU:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno