Posuđeno

Video: greške vozača na A1 Sarajevo-Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video: greške vozača na A1 Sarajevo-Zenica – Više vozača koji su koristili autoputu A1 07. 03. 2016. na dionici Sarajevo-Zenica, svjedočili su neobičnoj i po njih opasnoj situaciji: više kilometara automobil se kretao u pogrešnom smjeru.

Iz JP Autoceste FBiH kažu za da 07.03.2016. nisu imali prijavljen slučaj da se vozilo kretalo suprotnim smjerom na autoputu A1 niti su operateri u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja zabilježili isto.

Pojedini vozači namjerno voze u pogrešnom smjeru

“S obzirom da je autoput i pravila koja vrijede na nemuj, nešto novo za veći broj korisnika, znali su se dešavati slučajevi pogrešnog smjera koji na sreću nisu imali težih posljedica za prekršitelje i druge korisnike autoputa. Sama pojava je usko vezana za nedostatak znanja mnogih vozača o autoputu i pravilima koja vrijede. Dešavalo se da nesavjesni vozači, iz samo njima poznatih razloga, namjerno činili prekršaj. U posljednje vrijeme, naročito nakon puštanja sarajevske zaobilaznice u promet, možemo reći da se pojava krivog smjera na autoputu značajno smanjila, što bismo mogli zaključiti da se sve veći broj vozača koristi autoput i samim tim se educira o pravilnoj vožnji”, kažu iz JP Autoceste FBiH.

Pored ovoga i sama informiranost o autocesti tokom prethodnih godina, kao i mjere poduzete od strane JP Autoceste FBiH su uticale tako da danas imamo uglavnom izolirane slučajeve krivog smjera od strane nesavjesnih vozača koji to čine iz samo njima poznatih razloga, dok je dešavanja iz nepoznavanja pravila na autocesti neznatno.

Krajem prošle godine JP Autoceste FBiH preventivno, pored postojećih, postavili su i dodatne saobraćajne znakove obavještenja koji informišu vozače da se nalaze u pogrešnom smjeru na svim petljama i mjestima na kojima se to može desiti.

Tokom prethodnih godina provođeno je i niz informativnih kampanja o pravilima vožnje na autoputu i ponašanju korisnika autoputa u incidentnim situacijama.

Analiza sigurnosti

U mjesecu februaru 2016. godine urađena je Analiza stanja sigurnosti saobraćaja na autoputu A1 za 2015. godinu sa prijedlozima mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja.

Prema dobivenim podacima o saobraćajnim nezgodama, koji su evidentirani od strane ophodarske službe, tokom 2015. godine na trasi autoputa A1 se desilo ukupno 107 saobraćajnih nezgoda. Kao posljedica saobraćajnih nezgoda desila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtnom posljedicom, tri saobraćajne nezgode sa težim povredama,16 saobraćajnih nezgoda sa lakšim povredama, dok su ostale saobraćajne nezgode imale za posljedicu materijalnu štetu.

Ova analiza je pokazala da je najčešči uzrok dešavanja saobraćajnih nezgoda na A1 neprilagođena brzina uslovima na cesti i to procentualno u iznosu od 54 posto od ukupnih saobraćajnih nezgoda, dok se ostatak odnosi na sve ostale uzroke poput nepropisnih radnji vozilom, nepropisnog odstojanja, naleta vozila na životinju, alkohola i dr. Saobraćajnih nezgoda sa uzrokom krivi smjer nije bilo niti u jednom evidentiranom slučaju.

Posmatrajući broj saobraćajnih nezgoda tokom 2015. godine, kao i posljedice koje su proizašle iz istih, i poredeći ih sa podacima o saobraćajnim nezgodama na putevima nižeg ranga, možemo reći da je analiza potvrdila da je autoput s aspekta sigurnosti saobraćaja najsigurniji javni put u Bosni i Hercegovini. (Buka, video Klix)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno