Info

VIDEO: Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese

VIDEO: Građani od danas, preko ZEOS-a, mogu besplatno predati e-otpad sa kućne adrese- Projektna ideja Sakupljanje od vrata do vrata ima za cilj da omogući građanima novu besplatnu uslugu za zbrinjavanje električnog i elektronskog (elektro) otpada sa adrese, kako bi se što veće količine preusmjerile u reciklažni sektor putem ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o.

Građani imaju priliku da predaju na zbrinjavanje sve što je radilo na struju ili baterije u toku trajanja projekta, usluga obuhvata predaju veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, pranje, malih kućanskih aparata, frižidera, klima, IT opreme, električnih igračaka, opreme za osvjetljenje, plinskih sijalica, alata i različitih električnih instrumenata i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se predaju plinske sijalice, iste trebaju biti u kutiji. Također, moramo biti svjesni da je električni i elektronski otpad opasan, te da ga moramo pravilno odlagati i zbrinjavati.

Uslovi korištenja

Minimalna količina za predaju elektroničkog otpada je 5 kg, građanin je dužan da za sitne aparate obezbijedi adektvanu kesu ili paket kako ne bi došlo do rasipanja prilikom transporta, a za velike aparate obezbijeđen je i utovar od strane ZEOS-a.

Preuzimanje se obavlja u dva smjera:

  • za količine veće od 30 kilograma u gradovima Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica (ponedjeljak – subota 08-16)
  • za količine manje od 30 kilograma cjelokupna FBiH (ponedjeljak – petak 08 -16 h)

 

Kako bi se koristila usluga potrebno je napraviti narudžbu klikom ovdje.

Vrijeme realizacije je od 7 do 15 radnih dana, u zavisnosti od organizacije preuzimanja.

Usluga je besplatna i moguća na području FBiH, cjelokupne troškove snosi ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni opreater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH.

Svjesni smo da postoje građani koji nisu u mogućnosti popuniti elektronski nalog, zbog toga će im naš tim biti na raspolaganju putem telefona +387 33 628 606 za evidentiranje narudžbe preuzimanja.

Cilj ovog projekta je preusmjeravanje električnog i elektronskog otpada, koji se smatra opasnim otpadom, u legalne ovlaštene tokove zbrinjavanja i reciklaže, kako bi što manje otpada bilo na deponijama zagađujući okolinu u kojoj živimo. Projektna ideja je nastala na osnovu istraživana mišljenja građana, koji su izrazili volju i želju da učestvuju u zaštiti okoliša kroz odgovorno i pravilno odlaganje e-otpada.

O projektu (kliknite ovdje)

Naziv projekta: Sakupljanje od vrata do vrata
Trajanje:
25.10 – 31.12.2021. godine
Finansiranje:
ZEOS eko-sistem d.o.o.

ZEOS eko-sistem je ovlašteni operater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH (e-otpada). Operater sistema je, ne za profit, pravno lice, koje je omogućilo svim pravnim licima besplatno preuzimanje i zbrinjavanje e-otpada. Naša vizija je stvoriti svjesnu zajednicu, koja prepoznaje opasnost nepravilnog odlaganja i tretmana e-otpada, kroz korištenje ZEOS-ovog sistema reciklaže, osiguravajući čistu i sigurnu životnu sredinu. Sada smo našu uslugu proširili i na preuzimanje e-otpada sa adrese građana, za koju se nadamo da će osigurati pozitivan doprinos i povećati stopu reciklaže u našoj državi. Ovime se pokazuje važnost ZEOS-a u cjelokupnom procesu upravljanja e-otpadom. Kao i do sada mi smo na raspolaganju svim državnim i nevladinim organizacijama za podršku i realizaciju projekata u oblasti zaštite okoliša, koji se tiču dobrobiti i unapređenja stanja i života naših građana.

Link za video je dostupan ovdje:

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: