Politika

VIDEO: Glasanje za delegate Doma naroda test za buduće koalicione partnere u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naredne sedmice bi trebala biti održana konstituirajuća sjednica budućeg saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Potvrđeno je da u ovom kantonu neće biti vanrednih lokalnih izbora jer su od skupštinskog mandata zvanično odustali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić. I pored odustajanja, nova parlamentarna većina, u skladu s koalicionim dogovorom, ima neophodnih 18 potpisa potrebnih za zakazivanje sjednice.

Certifikati o osvojenim mandatima stigli su u stručnu službu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, što znači da nema prepreka za obavljanje razgovora o zakazivanju konstituirajuće sjednice novog saziva u kojem bi parlamentarnu većinu trebale činiti stranke šestorke predvođene Bosanskohercegovačkom inicijativom Kasumović Fuad i SDP-om.

“Idu procedure vezane za dogovor oko konstituirajuće sjednice predstavnika političkih stranaka koje trebam pozvati u narednom periodu”, navodi Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštiune ZDK-a (SDA).

Od skupštinskog mandata zvanično su odustali prvi ljudi Zenice i Maglaja Fuad Kasumović i Mirsad Mahmutagić što u skladu s potpisanim sporazumom nove koalicije ne bi trebalo predstavljati nikakav problem u vezi s potrebnim potpisima.

“Mene nema na spisku, ima gospođa umjesto mene. Isto imamo potpisanu varijantu za načelnika Maglaja, kad dođe od CIK-a – predajemo tu listu tako da smo sve te varijante predvidjeli”, istakao je Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Umjesto Kasumovića u Skupštinu ulazi Naida Delibašić-Alagić, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja. Mahmutagića, koji se izjašnjava kao Bošnjak, u Skupštini bi trebao zamijeniti Jasminko Kapić, koji je kao Ostali u prethodnom sazivu bio izabran u Dom naroda.

“Zbog odustajanja od mandata dobili smo spisak od 32 zastupnika i u narednom periodu očekujemo dopunu od tri zastupnika. Mislim da je od mandata odustao Kasumović, Mahmutagić i zastupnica iz Kaknja, mislim da je iz SDP-a”, dodaje Huskić.

Kako saznajemo, od mandata u skladu s odlukama stranačkih organa SDP-a odustala je Vinka Aletović, koja se izjašnjava kao Hrvatica, pa bi u tom slučaju mandat, ukoliko se za to odluči, trebao preuzeti Mladen Simić, koji se izjašavanja kao Srbin. Na taj način trebala bi se popuniti kvota s obzirom na to da sada ZDK u Dom naroda šalje dva delegata iz reda tog naroda.

Odustajanjem Aletović, nova parlamentarna većina gubi jedan glas u klubu naroda iz reda Hrvata iz kojeg idu dva delegata, što u blagu prednost dovodi opozicioni HDZ. Trenutni omjer u klubu naroda iz reda Bošnjaka koji će birati četiri delegata, u blagoj prednosti je opoziciona SDA sa još uvijek aktuelnim partnerima.

No kako je glasanje za delegate u Domu naroda uvijek neizvjesno i ukoliko konstituirajuća sjednica bude održana naredne sedmice, mogao bi to biti i svojevrsni test budućih koalicionih partnera.

VIDEO NA: FTV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno