Zenica

Video-foto: Protesti Zeničana ispred AMZ-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanovnici Zenice danas su u naselju Tetovo organizovali proteste zbog zagađenosti vazduha i kako bi upozorili na nepoštivanje propisa iz oblasti zaštite životne sredine i nerad nadležnih institucija. Okupljeni Zeničani istakli su da je u proteklih desetak godina povećan broj građana koji su oboljeli od karcinoma, a da su odbornici, kantonalni ministri “pobjegli” iz mjesta koja su u blizini pogona “Arselor Mitala”, a da su ostali da stanuju oni koji moraju. Pogledajte VIDEO I FOTO GALERIJU IZ TETOVA.

Oni će svoje zahtjeve sa preciziranim rokovima uputiti federalnom ministarstvu zaštite životne srednine i turizma, nadležnom za produženje dozvola za rad pogona željezare, inspekcijama, kantonalnom tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu BiH, vladama Federacije i Zeničko-dobojskog kantona, Gradskoj skupštini i gradonačelniku, upravi “Arselor Mitala” i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku. Proteste su predvodili stanovnici Tetova, Banloza, Pobrežja, Gradišća, Ričica, Donje Gračnice, Donjih Vraca i Zmajevca, naselja smještenih uz pogone željezare, ali su im s epridružili i stanovnici ostalih dijelova Zenice.

arcelor mittal zenica

O ovom skupu danas se oglasio AMZ:

Kompanija ArcelorMittal Zenica ima redovitu i vrlo transparentnu komunikaciju sa lokalnom zajednicom pa tako i mjesnim zajednicama koje su locirane u susjedstvu kompanije. U našoj komunikaciji informirali smo predstavnike mjesnih zajednica više puta o svim koracima koje poduzimamo u smjeru smanjenja emisija iz naših pogona, o fazama pojedinih projekata koji se trenutno realiziraju u Kompaniji, te o našim vrlo konkretnim planovima.

Prezentirali smo tehničke detalje i sve efeket koje su naši okolišni projekti već postigli ili će dostići kada se završi njihova implementacija, te neophodno vrijeme za realizaciju. Na našim nedavnim sastancima posebno smo objasnili okolišni projekat koji se trenutno realizira na BOF čeličani (sekundarno otprašivanje), u vrijednosti od 11 mil KM, i čiji građevinski radovi počinju upravo ovih dana.

ArcelorMittal Zenica ulaže velike napore za stvaranje dugoročne održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici i od velike je važnosti za ekonomiju cjelokupnog društva. U tom pravcu kompanija je do sada samo u okolišne projekte i tehnološka poboljšanja sa istim ciljem investirala oko 90 mil KM. Stoga, menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica smatra da protesti ove vrste mogu negativno utjecati na realizaciju tekućih i budućih projekata, što neće biti od koristi ni lokalnoj zajednici, niti Kompaniji.
ArcelorMittal Zenica

slikagf544

Svojim saopćenjem oglasio se i KTG ZENICA – gas umjesto uglja, za čišću Zenicu

KTG Zenica je itekako svjesna ekološkog stanja u Zenici. Jedno od rješenja za smanjenje zagađenja zraka u Zenici jeste izgradnja TETO na gas s obzirom da bi se na taj način smanjila potrošnja uglja (od caa 600t do 700t) sa visokim procentom sumpora.

U avgustu 2014. godine je Vlada FBiH donijela Zaključak kojim je dala nalog JP EP BIH dd da obavi pregovore sa KTG Zenica u cilju iznalaženja obostrano prihvatljivih elemenata Ugovora o zajedničkom ulaganju. Međutim, ta aktivnost nije okončana a Zaključak Vlade FBiH nije realizovan zbog općih izbora održanih u okktobru 2014. godine, implementacije izbornih rezultata, te općepoznatih procedura i dugog perioda koji je bio potreban za formiranje nove Vlade FBiH.

Kao što je poznato, Grad Zenica je 25% suvlasnik kompanije KTG Zenica, i svi napori i sve aktivnosti sa Vladinim predstavnicima po pitanju početka gradnje TETO uključuju i trud i rad Gradonačelnika Zenice, gdina Smajlovića. Ali, kod projekata kao što je TETO Zenica, nažalost nije dozvoljno zalaganje samo jednog čovjeka, grupe ljudi ili cijele lokalne zajednice, već je potrebna podrška viših nivoa vlasti. Došli smo sada u situaciju da je komercijalni dio projekta završen (ugovori), permitting status projekta je i više nego zadovoljavajući (dobivene su potrebne dozvole). Čeka se sada politička odluka o potrebi novog postojenja u FBiH, te o potrebi čiste energije u Federaciji, samim time i u Zenici, kako bi se pored grijanja Grada Zenica riješilo i pitanje zagađenja.

Mi se nadamo da će za realizaciju projekta TETO na gas u Zenici brzo uslijediti odlučujuća podrška predstavnika vladajućih struktura, i da će uskoro započeti gradnja postrojenja. Bezpredmetno bi bilo i dalje pojašnjavati pozitivne efekte koje TETO Zenica može imati za Grad Zenicu i za Federaciju Bosne i Hercegovine. Bit će nužne brze odluke radi stranih investitora i partnera uključenih u projekat.

KTG Zenica

[iframe width=”720″ height=”405″ src=”https://www.youtube.com/embed/23lekNy3gds?rel=0&showinfo=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Više na

Posted by Zenicablog on 5. Juni 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno