Posuđeno

Video+Foto: Leševi pasa u Kamenolomu

Po dojavi građana, da su na području Kamenoloma blizu brane i kupališta otkriveni leševi ubijenih pasa na dan 11. jula 2015, volonteri Udruženja ŠAPA Zenica su u jutarnjim i prijepodnevnim satima dana 12. jula 2015, tragali za istim te otkrili na dva lokaliteta u Kamenolomu leševe šest pasa.

Prvi lokalitet gdje su otkriveni leševi četiri psa se nalazi između drugog i trećeg mosta na Kamenolomu, uz Babinu rijeku sa desne strane, nekih 50 m od lokaliteta na kojem boravi beskućnik, bačeni u žbunje prema samom koritu Babine rijeke lijevo od prolaza koji je vidljiv I korIsti se za silaz do rijeke, uz indicije da je na istom lokalitetu bilo preko sedam pasa, čija su tijela u noći 11. na 12. juli 2015, pomijerana i nestala.

 

Drugi lokalitet gdje su otkrivena dva tijela ubijenih pasa su dalje uzvodno nekih 100 metara. Tri od šest pronađenih leševa su imali markice, i sterilisani su psi sa tri različita lokaliteta užeg gradskog jezgra, četvrti nesterilisani pas identifikovan sa područja benzinske pumpe iza Kapije 2 Zeničke kantonalne bolnice. Po stanju leševa procjenjuje se da su dovedeni u noći 10. na 11. juli 2015.

Udruženje ŠAPA je o istom obavijestilo Kantonalnu veterinarsku inspekciju, kao i relevantne Općinske službe, a Policijskoj upravi Zenica kao i Tužilaštvu Zeničko dobojskog Kantona će biti podnesene prijave zbog počinjenja krivičnog djela.

psikamen04

Svi pronađeni psi imaju vidljive ozljede glave, krvarenje iz usta, ušiju, te se nedvojbeno radi o mučki zlostavljanim i svirepo ubijenim psima tupim udarcima po glavi i tijelu uz davljenje, čija su tijela dovezena na područje Kamenoloma i tu bačena u korito rijeke. U prilogu su fotografije uznemirujućeg sadržaja.

Udruženje ŠAPA poziva sve nadležne institucije da se uključe u istragu, identifikuju i kazne počinitelje, koji pored svirepog ubijanja životinja a što predstavlja krivično djelo per za koje je zapriječena kazna zatvora u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, ovim činom na opće zgražavanje javnosti direktno ugrožavaju i zdravlje ljudi.

Udruženje ŠAPA je zgroženo ovim činom svirepih mučkih ubijanja pasa, te najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, i jos jednom podsjeća da ovakav oblik mučenja i ubijanja životinja, predstavlja teško krivično djelo čiji se počinitelji moraju kazniti, da je ubijanje životinja zakonom zabranjeno, te apeluje na građane da iste prijavljuju policiji i nadležnim inspekcijskim službama.

 ŠAPA Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi