Kultura

Video+foto: Džena i Iskra predstavljale BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjajan uspjeh BH balerina na Dance World Cup 2015. – BiH sedma u karakternom i jedanaesta u savremenom baletu u svijetu – Kao što je većina medija najavljivala odlazak BH predstavnica na Svjetsko plesno takmičenje DWC 2015., ponosni smo što možemo objaviti da su se balerine vratile sa sjajnim rezultatima čime je bosanski entuzijazam još jednom pokazao da naša djeca imaju znanje i talenat da se takmiče na vrhunskom i svjetskom nivou.

Dance World Cup je svjetski poznato plesno takmičenje, čije se finale svake godine održava u drugoj državi – članici DWC federacije. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja BH balerina na DWC 2014. u Portugalu i ove godine su se naše balerine kvalifikovale na ovo prestižno takmičenje koje se održalo u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, u periodu od 26.06. do 04.07.2015. godine.
Podsjećanja radi, ovogodišnje predstavnice BiH učestvovale su na evropskim predkvalifikacijama u Bugarskom gradu Sofiji, u martu ove godine, kada je natjecateljsku ekipu činilo 14 predstavnika BiH koji su se vratili sa tri zlatne, dvije srebrne i dvije bronzane medalje. Ipak, u finale DWC-a plasirale su se dvije balerine, učenice „Ars Centra“ Osnovne baletne i muzičke škole i Baletnog studia i to Iskra Nadžak sa dvije zlatne medalje i Džena Sačak koja je imala dovoljan broj bodova da osigura sebi mjesto u finalu DWC-a.
Finale DWC-a u Bukureštu ove godine je okupilo 15.000 plesača iz 38 zemalja svijeta: Engleske, Moldavije, Austrije, Japana, Malezije, Njemačke, Rusije, Jerseya, Slovenije, Bugarske, domaćina Rumunije i drugih zemalja svijeta, koji su stigli sa velikim brojem takmičara iz različitih plesnih škola. Primjera radi, Njemačku su predstavljali takmičari iz 56 različitih baletnih škola. BiH na ovom prestižnom takmičenju već drugu godinu uzastopno predstavlja samo jedna škola, „Ars Centar“ iz Zenice sa svoje dvije takmičarke koje su se lavovski borile sa ogromnom konkurencijom da zastavu BiH što bolje istaknu na startnom defileu, a naročito na kraju takmičenja, što je ostavilo sjajne utiske među gledateljima i stručnim žirijem. Naravno i nastupi naših predstavnica su bili zapaženi. Izvele su svoje koreografije energično i profesionalno zbog čega su nastavnici i rukovodstvo Ars Centra i više nego ponosni.
Važno je naglasiti da su naše takmičarke uz sjajno odrađene koreografije bezprijekorno izgledale i na startnom defileu i na nastupima, gdje su svojim kostimima zasjenile mnogo bogatije konkurentice. Besprijkorno su odradile master časove sa vrhunskim pedagozima svjetskih baletnih škola, koji su također bili u sklopu DWC programa.
U konačnici Iskra Nadžak je u kategoriji karakternog baleta na svjetskoj listi zauzela fantastično 7. mjesto, a u kategoriji savremenog baleta skupa sa Dženom Sačak 11. mjesto na svjestkoj listi u svojim uzrasnim kategorijama iza sebe ostavivši predstavnike poznatih svjetskih baletnih škola. Znanjem, iskustvom i profesionalnošću Ars Centar nimalo ne zaostaju od samog vrha svjetskih baletnih škola, a sve to zahvaljujući stručnom kadru i rukovodstvu.
„Kada se uzme u obzir tradicija mnogih svjetskih baletnih škola koje su se predstavile nimalo nas ne čudi što su nas sa čuđenjem gledali iz žirija te oduševljeno popratili odrađene elemente u koreografijama naših balerina, a bodovi između nagrađenih i naših predstavnica su svega 5 do 7 bodova razlike.“ – istiće direktorica Ars Centra, Osnovne baletne i muzičke škole, Biljana Trifković. Posebne čestitke ARS tim uputio je nastavnici Emini Stojšić koja je naše balerine pripremala za ovo veoma značajno svjetsko takmičenje, a koja je svoje znanje i iskustvo sticala prvo u Srbiji, a potom u Frankfurtu gdje je trenutno na magisteriju iz oblasti baletne koreografije i pedagogije. ARS tim će i za narednu godinu spremiti svoje balerine za evropske kvalifikacije na kojima se planira pojaviti sa većim brojem učesnika jer je za tri godine postojanja baletnog studija (2012.), a od 2014. godine i Osnovne baletne škole, iznjedren je veliki broj talentovane djece kojima treba pružiti šansu da se pokažu i takmiče sa vršnjacima iz drugih država. U ARS-u se nadaju da podrška relevantnih institucija i pojedinaca u narednoj godini neće izostati naročito sada kada i škola i balerine imaju uzastopna iskustva i zapažene rezultate u evropi i svijetu.
Zahvaljujemo se ljudima dobre volje koji su nam pomogli da odemo na ovo finalno takmičenje, jer gotovo do samog polaska bilo je neizvjesno da li ćemo imati dovoljno sredstava za put. Skromne donacije su stizale od pojedinaca, prijatelja naše djece i Ars Centra, te dvije veće donacije koje su došle pred sam polazak na put od osoba koje žele ostati anonimne, jer kako kažu: „Trebamo prepoznati koje projekte treba podržati, a balet je sigurno nešto što će pridonijeti razvoju kulture našega grada, dražve, a ujedno i ponuditi novim naraštajima da imaju zdravije i sadržajnije odrastanje.“
„Hvala medijima koji nas podržavaju i zajedno sa nama šalju poruku o baletnoj umjetnosti koja treba zauzeti posebno mjesto na ljestvici ostalih umjetničkih disciplina, kao i svim prijateljima, roditeljima djece koja su dio Ars Centra čija nam moralna podrška i povjerenje neizmjerno znači“, za kraj izjavi direktorica Ars Centra Bljana Trifković.
ARS tim

[iframe width=”720″ height=”540″ src=”https://www.youtube.com/embed/RgVlaLPi77Y?rel=0&showinfo=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Više na

Posted by Zenicablog on 8. Juli 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno