Info

VIDEO: Epidemiološka situacija nepovoljna, Krizni štab poziva građane da se vakcinišu i poštuju mjere

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab Ministarstva zdravstva (KŠMZ) Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna s trendom pogoršanja, iako je u zadnjoj sedmici u odnosu na sedmicu ranije potvrđen nešto manji broj slučajeva infekcije virusom korona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u zadnjih sedam dana potvrđeno je 611 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika. U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,29). Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika.

-Imamo povećan broj smrtnih slučajeva i vrlo blizu popunjenim bolničkim kapacitetima što predstavlja dodatni teret ljekarima i medicinskom osoblju i sve nas treba da upozori na potrebu vakcinacije, po čemu smo na dnu, pa čak ako se pridodaju ljudi vakcinisani u inostranstvu, te provođenja postojećih mjera na čemu insistiramo duže vrijeme – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠMZ dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da je neophodno pooštriti provođenje mjera kako bi se širenje virusa usporilo i izbjeglo donošenje restriktivnijih mjera, uz najavljeno skoro uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za prisustvo svim javnim događajima na području Federacije BiH.

Dodao je da je odluka o uvođenju mjere VPT za prisustvo kvalifikacionim utakmicama A nogometne reprezentacije BiH i drugim javnim skupovima za čije održavanje saglasnost daje Krizni štab, rezultiralo blagim povećanjem broja vakcinisanih građana.

Ministar Jupić je još jednom pozvao građane da se vakcinišu i sarađuju sa zdravstvenim sektorom.

-Vakcina ima dovoljno, imamo kapacitete za provođenje imunizacije, a apelujem na građane da poštuju postojeće epidemiološke mjere da ne bismo morali posezati za drastičnijim mjerama, što nije u interesu ni privredi ni zdravstvu niti bilo kome drugom – rekao je Jupić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno