Biznis

VIDEO: Dualno obrazovanje u ZDK, praksa izvan škole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici Mješovite srednje industrijske škole u Zenici već deset godina uspješno obavljaju dio praktične nastave izvan škole u kompanijama koje imaju adekvatne uvjete za bezbjedan boravak učenika.

ALEM KOBILICA, učenik Mješovite srednje industrijske škole

“Većinu poslova radimo sa radnicima, odnosno sa našim mentorom koji nas uvodi u velike poslove s kojim želimo naučiti sve što trebamo”.

FAHRUDIN ZRNIĆ, mentor

“Počeli smo sa možda tri do četiri učenika, sad već imamo oko 25, 26 učenika i zadovoljan sam. I njihovim odnosom i na kraju krajeva, biraju se učenici koji hoće, meni je bitno da hoće, a naravno naučit ćemo, zato i jesmo tu da nauče”.

Nepostojanje Zakona o dualnom obrazovanju u našoj zemlji, koji je odavno prisutan u Evropskoj uniji, ne smije biti izgovor za zanemarivanje praktičnog dijela nastave za učenike srednjih strukovnih škola, poručuju iz ove škole u kojoj su, kako kažu, u punom kapacitetu iskoristili trenutne zakonske mogućnosti, a to je Pravilnik o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave.

SELVEDIN BOTIĆ, direktor JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica

“Ovo je investicija koja je isplativa u pravom smislu te riječi, dakle njihovo minimalnmo ulaganje u smislu učeničkih plata, učeničkih naknada za topli obrok prevoz itd. dugoročno stvaraju kadar koji je adekvatan za radno mjesto u pogonu, gdje se ta djeca stručno profiliraju i osposobljavaju za rad”.

Svjesni potrebe bržeg osposobljavanja kadrova, posebno u metalskoj i drvnoj industriji, i u Privrednoj komori ZDK, zajedno sa međunarodnim partnerima, realiziraju niz aktivnosti koje imaju za cilj brže uvođenje dualnog obrazovanja u škole na području ZDK.

DIANA BABIĆ, predsjednica Privredne komore ZDK

“Ove obuke imaju za cilj da radna snaga koja izlazi iz srednjih stručnih škola ima kompetencije neophodne savremenim procesima rada”.

Upravo je primjer Mješovite srednje industrijske škole u Zenici dokaz da gdje ima volje-ima i načina. Žele da uče i budu spremni za tržište rada odmah po izlasku iz školskih klupa. Da su vješti u tome demonstrirali su našoj ekipi tokom kratkog boravka u kabinetu za praktičnu nastavu budućih CNC operatera.

Autor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno