Ljudi

VIDEO: Dr. Faruk Hodžić- veliki broj nevakcinisanih preopterećuje zdravstveni sistem, ispaštaju hitni pacijenti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gost današnjeg izdanja emisije Zdravlje na prvom mjestu bio je dr. Faruk Hodžić, specijalista ortopedije u Kantonalnoj bolnici Zenica. Sa našom voditeljicom Dženom Zeničanin govorio je o izazovima rada u okolnostima pandemije koronavirusa.

Zdravstveni sistem je kreiran da posjeduje elastičnost do određene mjere. Mi smo dositgli kritičnu tačku kada se taj sistem više ne može prilagoditi sve većem broju novozaraženih. Zdravstveni radnici daju svoj maksimum, ali moram kritikovati građane koji ne žele da se vakcinišu i pridržavaju uputstava. Bez toga ne možemo govoriti o tome da smo pošast pandemije ostavili iza sebe – kazao je Hodžić.

O pojavi antivakcinalnog raspoloženja kod građana, Hodžić kaže da je to izuzetno začuđujuće.

Posebno je interesantno to što baš ona generacija koja je odrasla na vakcinaciji odbija da se na taj način zaštiti od koronavirusa. U tome nismo usamljeni. Ista je nezainteresovanost u Srbiji i Hrvatskoj. Veoma mi je zasmetalo to što su se pojedini političari potajno vakcinisali određenom vrstom vakcine, čime su zasigurno kod stanovništva probudili interes prema samo jednoj vrsti vakcine i doprinijeli nepovjerenju prema drugim vakcinama, što je usporilo kolektivnu imunizaciju – konstatovao je Hodžić.

Kaže da je preopterećenost zdravstvenih kapaciteta uslovljeno koronavirusom dovelo do nezavidnog statusa ostalih pacijenata, kojima je neophodna svakodnevna briga uz stalnu medicinsku pomoć i nadzor, a nisu Covid pacijenti.

Ni približno im se ne pridaje onaj stepen pažnje koji je neophodan. Velike su liste čekanja. Trenutno samo radimo hitne operacije. Svei ostali zahvati su na čekanju. Zaista razumijem takve pacijente. Stoga još jednom pozivam one koji nisu vakcinisani građane da ne budu sebični, jer su ti pacijenti indirektna posljedica njihovog nevakcinisanja – naglasio je Hodžić.
Govoreći o najčešćim nuspojavama prebolijevanja koronavirusa, Hodžić kaže da su pacijenti sa težim kliničkim slikama za posljedicu imali bol u donjem dijelu leđa uslijed izlaganja konstantom ležanju.

Fizikalna terapija i svakako tjelovježbe jesu načini rasterećenja leđa i smanjenja upale. Vitamin D je također jedan od preporučljivih sastojaka u ishrani koji može doprinijeti zaštiti kostiju. Bol u leđima je naprosto neizbježna posljedica tokom zaraženosti koronavirusom – zaključio je Hodžić.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno