Sudske klupe

VIDEO: Danas će biti podnesene 52 prijave – Imena tri doktora KBZ se spominju u 80 posto prijava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Baby steps najavilo je, za kasnije danas, podnošenje krivične prijave Tužilaštvu ZDK sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovodi u vezu sa nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često sa bolnim i tragičnim ishodima.

Predsjednica Udruženja Amila Tatarević kazala je, tim povodom na konferenciji za novinare u Sarajevu, da se radi o iskustvima 52 porodilje a tiču se određene bolnice odnosno porodilišta u Zenici. Ta iskustva sadrže mnoga krivična djela uključujući korupciju, iznudu, nesavjesno liječenje, zloupotrebu službenog položaja. Neka od imena medicinskog osoblja iz te prijave pojavljuju se češće od drugih, a od nadležnog organa očekuju pokretanje istraga i sankcije za počinioce.

– Konačno imamo izdvojena imena i prezimena doktora i drugog medicinskog osoblja koje zloupotrebljava položaj, vrše akušersko nasilje, ostvaruju ličnu korist putem korupcije, nekad čak i ugrožavajući živote djece i majki – naglasila je.

Prema njenim riječima, to ne umanjuje važnost suradnje što je Udruženje ima sa porodilištima u BiH. Smatra da su to zapravo izuzeci ovdašnjeg medicinskog sektora i ‘prljaju obraz i čast medicinske struke, takvi moraju biti eliminisani iz sistema.’

– Pratit ćemo šta će se dešavati sa tom prijavom, ali i nastaviti sa prikupljanjem iskustava širom BiH. Naravno, bit ćemo i dalje podrška porodiljama – kazala je. Sa žaljenjem navodi da situacija nije mnogo bolja niti u porodilištima u drugim dijelovima BiH, mnogo je negativnih iskustava. Ipak, raduje činjenica da su neka od tih porodilišta spremna da se suoče s problemom.

Docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka UNSA u Sarajevu Samir Forić surađuje sa članicama Udruženja u iznimno važnoj borbi protiv korupcije i za pravo porodilja. On kaže da prijava jeste kulminacija aktivnosti Udruženja Baby steps, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

– Sad smo i to upotpunili, očekujemo dalje reakcije. Skrećemo pažnju javnosti na sankcioniranje počinilaca, kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u našem društvu prema porodiljama, prvenstveno u porodilištima – kazao je.

Nadaju se da će, iskustva do kojih su došli, značajno utjecati na promjenu svijesti građana ali i medicinskog osoblja da ne dozvole koruptivne radnje u porodilištima u BiH. Nadaju se uspjehu jer su ‘generacije koje dolaze dosta drugačije, od onog tradicionalnog u kojem smo prije živjeli, oni će znat prepoznati korupciju i neće to dozvoliti’.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno