Zenica

VIDEO: Članovi udruženja dijabetičara posjetili Osnovnu muzičku školu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovog utorka se obilježava Svjetski dan dijabetesa, bolesti od koje u svijetu boluje 537 miliona ljudi. U ZDK-u ovaj mjesec nizom aktivnosti Savez udruženja dijabetičara pokušava skrenuti pažnju na bolest modernog doba.

Koliko je značajna prevencija, redovan pregled kod ljekara, koji su faktori rizika i kako spriječiti posljedice po zdravlje nakon što šećer bude dijagnosticiran? Članovi Udruženja ovim povodom danas su posjetili Osnovnu muzičku školu u Zenici.

Savez udruženja dijabetičara ZDK aktivnostima u svim gradovima i općinama želi ukazati na potrebu bolje brige o ovoj populaciji u društvu. S obzirom na to da je broj oboljelih u porastu preventivnim aktivnostima ukazuju na važnost zdrave ishrane i fizičkih aktivnosti.

„Ove godine smo došli u Osnovnu muzičku školu u Zenici da nastavnicima ove ustanove izmjerimo šećer u krvi, da ih educiramo, da im kažemo šta je to šećerna bolest, da se više bave sportom zato što je njhov posao kojim se oni bave jako statičan“, kazao je Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara u ZDK-u.

Osnovna muzička škola u Zenici ovakvom vrstom edukacije želi doprinijeti boljem razumijevanju šećerne bolesti naročito kod djece i roditelja s ciljem bolje saradnje i jačanja odnosa. Jedan od faktora rizika je stres, a poznato je da muzika i ples oslobađaju od stresa.

„Smatarmo da muzika može dobro osloboditi od stresa i pružiti djeci neku vrstu relaksacije koju možda nemaju u osnovnim školama“, kazala je Belma Šarić, direktorica JU Osnovna muzička škola Zenica.

U svijetu od šećerne bolesti svake godine umre 6,7 miliona ljudi. Promjenom životnog stila i ovi statistički podaci mogli bi biti ohrabrujući. Do nas je.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno